ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

«Μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια. «Παγώνουν» για 2 χρόνια οι μισθολογικές προαγωγές (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Ποια θα παραμείνουν - Τι θα γίνει με τα επιδόματα - Ποιοι χάνουν χρήματα έμμεσα -Πώς η προσωπική διαφορά «τρώει» τις συντάξεις

Η εικόνα έχει ως εξής: Η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Αμύνης, κ. Βίτσα, δηλώνει ότι «θα βρεθούν άλλοι πόροι για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια». Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι έρχονται τα χειρότερα, αφού έως τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει η τρόικα να πεισθεί να δεχθεί τα ισοδύναμα της Αθήνας

Η τρόικα «τρίζει τα δόντια της» και ετοιμάζεται για δραστικές περικοπές... θέλει μόνο 4 μισθολόγια, μεγάλες αλλαγές και τα θέλει όλα τώρα! Πού, όμως, είμαστε αυτήν την ώρα;

1. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι από τα 20 ειδικά μισθολόγια να φτάσουμε στα 8. Ο φόβος, λοιπόν, είναι τόσο στη μείωσή τους όσο και στις διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν.

2. Σε πολλούς κλάδους, όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς, γιατρούς και άλλες κατηγορίες, θα έχουμε ομογενοποιήσεις, για μείωση κόστους. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να μείνει όρθιος ο «γυμνός» μισθός, αλλά τα όσα τον ακολουθούν;

3. Τα ειδικά επιδόματα, λέει η κυβέρνηση, θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό. Όμως αυτό σημαίνει μεγαλύτερη φορολογία, περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές.

4. Θα διατηρηθούν μόνο 4 επιδόματα. Άρα κάποιοι εργαζόμενοι θα χάσουν...

5. Μάλλον φεύγει το χρονοεπίδομα.

6. Θα πάμε σε 16 μισθολογικά κλιμάκια.

7. Υψηλότερες αμοιβές θα έχουν διευθυντές και οι τμηματάρχες.

8. Θα ισχύει η προσωπική διαφορά, η οποία όμως δεν θα υπολογίζεται στη σύνταξη.

9. Θα έχουμε γενικό επανυπολογισμό μισθών.

10. Θα υπάρξουν αναπόφευκτα μειώσεις σε μερικούς κλάδους λόγω ενσωματώσεων.

Όλα αυτά φοβούνται οι εργαζόμενοι. Όπως τονίζουν στο «Π», «κατά το παρελθόν σε κάθε αλλαγή μισθολογίου, υπήρχαν αυτόματα οριζόντιες περικοπές σε όλους. Δηλαδή μείωση επιδομάτων, βασικών μισθών, πάγωμα προαγωγών, κατάργηση δώρων. Όλα αυτά μας ανησυχούν».

Η προσωπική διαφορά είναι ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο τους ανησυχεί.

Όπως αναφέρει η Νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου, «αν κάποιος έχει μεικτές αποδοχές 1.400 ευρώ και με το νέο μισθολόγιο θα έχει 1300 ευρώ, για να υπάρξει διασφάλιση μισθού και οι προηγούμενες αποδοχές να μην έχουν μείωση, πρέπει να λάβει προσωπική διαφορά 100 ευρώ. Υπάρχει, όμως, εδώ μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Το ποσό της προσωπικής διαφοράς μειώνεται αναλογικά και μέχρι της πλήρους εξάλειψής της από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των μηνιαίων τακτικών αποδοχών του εργαζομένου».

Αγωνία και με τις μισθολογικές προαγωγές, το χρονοεπίδομα αλλά και τα μισθολογικά κλιμάκια. Εδώ οι πλέον ειδικοί αναφέρουν ότι «αν και στη φάση με το νέο μισθολόγιο δεν θα έχει μείωση, αργότερα θα υποστεί μείωση λόγω μισθολογικές προαγωγής.

Δηλαδή υπάρχει φόβος «παγώματος» μισθολογικών προαγωγών.

Πάγωμα προαγωγών

Πρωτίστως θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι στο Δημόσιο από 1-1-2016 έως και 31-12-2017, για 2 δηλαδή χρόνια, κανείς δεν εισπράττει μισθολογικές προαγωγές.

Ο χρόνος «πάγωσε» στην κυριολεξία και ξεπαγώνει μετά την 1-1-2018, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στα ειδικά μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πάντα θα εξαρτηθούν από «το ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα έχει το στέλεχος».

Υπάρχουν, όμως, και οι μικρές λακκούβες που κοστίζουν...

1. Ποιες θα είναι οι κρατήσεις στο νέο μισθολόγιο; Θα είναι μεγαλύτερες;

2. Ποιες θα είναι οι αλλαγές στο ΕΦΑΠΑΞ;

3. Ποιες οι αλλαγές στη σύνταξη: Δηλαδή αν πάμε σε ίδιες αποδοχές, η προσωπική διαφορά δεν θα προσμετράται στη σύνταξη, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερη, δηλαδή μικρότερες συντάξεις!

4. Τι θα γίνει με το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών;

5. Τι θα γίνει με τους νέους εργαζομένους στα ειδικά μισθολόγια;

6. Πώς θα επηρεασθούν οι μισθοί στο μέλλον με τον «κόφτη» και από την προσωπική διαφορά;

Τι αλλάζει στο Δημόσιο

Να δούμε και τον γενικότερο Δημόσιο Τομέα. Αποσυνδέεται ο μισθός από τον βαθμό και ορίζονται τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για τους υπαλλήλους ανάλογα με την κατηγορία της εκπαίδευσής τους.

Για τους υπαλλήλους, λέει η κα Νικολοπούλου, με κατηγορία εκπαίδευσης ΠΕ και ΤΕ προβλέπονται 19 μισθολογικά κλιμάκια εξέλιξης, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ καθιερώνονται 13 μισθολογικά κλιμάκια.

Για κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ενός έτους, ο υπάλληλος θα κερδίζει δύο κλιμάκια. Για κατοχή διδακτορικού τίτλου σπουδών συναφούς αντικειμένου με την εργασία του, θα κερδίζει 6 κλιμάκια.

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους ΥΕ καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους ΔΕ σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 (858 ευρώ), για ΤΕ 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 (1.037 ευρώ) και για ΠΕ 780 ευρώ επί 1,40 (1.092 ευρώ).

Η οικογενειακή παροχή για ανήλικα τέκνα ή ανίκανα να εργαστούν και με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% ή για παιδιά που σπουδάζουν και δεν έχουν ξεπεράσει το 24ο έτος της ηλικίας τους καθορίζεται σε 50 ευρώ για το ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για τα δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τα τρία τέκνα, 170 ευρώ για τα τέσσερα τέκνα και επιπρόσθετα 70 ευρώ για κάθε ένα επιπλέον τέκνο.

Για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές προβλέπεται επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ.

Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται σε 1.400 ευρώ για γενικούς γραμματείς υπουργείων, σε 1.150 ευρώ για αναπληρωτές γενικούς γραμματείς ή ειδικούς γραμματείς υπουργείων, σε 1.000 ευρώ για προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, σε 450 ευρώ για προϊσταμένους Διευθύνσεων και προϊσταμένους πολιτικών γραφείων μελών της κυβέρνησης, σε 350 ευρώ για προϊσταμένους υποδιευθύνσεων και 290 ευρώ για προϊσταμένους τμημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ



http://policenet.gr/
 
Top