0


ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.


Το νομοσχέδιο για το Ειδικό Μισθολόγιο των στρατιωτικών και του προσωπικού των Σω­μάτων Ασφαλείας θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Σεπτεμβρίου, από το υπουργείο Οι­κονομικών. Μέχρι τότε, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των ειδικών των συναρμοδίων υπουρ­γείων, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οι­κονομικών.

Οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ (Π. Καμμένος και Δ. Βίτσας) είναι ότι δεν θα μειωθούν οι σημερι­νές αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αυτό είναι εν μέρει μόνο αληθές. Πράγματι, δεν θα έρθουν άμεσα μειώσεις στους μισθούς, επειδή θα υπάρξει η διασφάλι­ση των αποδοχών με την «Προσωπική Διαφορά». Όμως, για τα επόμενα 3-5 χρόνια δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση των απο­δοχών των στρατιωτικών, είτε λόγω προαγωγής είτε λόγω αλ­λαγής μισθολογικού κλιμακίου. Δηλαδή, αν ένας λοχαγός έχει σήμερα μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ, τα ίδια θα παίρνει και ως ταγματάρχης για τα επόμενα 5 χρόνια!

Η μεγάλη «σφαγή» θα γίνει, όμως, στους αποστράτους. Επειδή η «Προσωπική Διαφορά» δεν προσμετρείται ούτε στη σύνταξη ούτε στο Εφάπαξ, οι νέοι απόστρατοι θα έχουν μειωμέ­νες συντάξεις και το Εφάπαξ θα είναι κουτσουρεμένο. Εκτιμάται ότι για τους Αρχηγούς των Επιτελείων, όταν αποστρατεύον­ται, οι συντάξιμες αποδοχές τους δεν θα ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ, που θα είναι και το ανώτατο πλαφόν των συντάξεων των αποστράτων. Πάντως, θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις στους υψηλόβαθμους, από τον βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω, καθώς αυτοί είχαν υποστεί και τις μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις.

Οι στρατιωτικοί είναι μια ειδική κατηγορία επαγγελματιών, που έχουν υποστεί άδικες και παράνομες περικοπές, όπως έχει αποφασίσει, με αμετάκλητες αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικράτειας. Μάλιστα, οι αποφάσεις του ΣτΕ υποδεικνύουν στην κυ­βέρνηση να επαναφέρει τις αποδοχές των στρατιωτικών και τις συντάξεις των αποστράτων στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.

Οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) όχι μόνο αρνούνται να αποκαταστήσουν τις μισθολογικές αδικίες σε βάρος των στρατιωτικών, αλλά προχωρούν και σε νέες μειώσεις, αγνοώντας τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτι­κού Δικαστηρίου, επικαλούμενοι λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας και μνημονιακών δεσμεύσεων.

Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-06/08/2016)

http://forapartida-forapartida.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top