Συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις ζητούν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας


Τη δυνατότητα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να οργανώνονται συνδικαλιστικά, χωρίς να παραβιάζουν τα όρια του εθνικού, κοινωνικού και υπερκομματικού τους ρόλου, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι βουλευτές, ζητούν την επέκταση του νόμου 1264/1982 και στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασής τους, στο πλαίσιο των δημοκρατικών και συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Η αιτιολογική έκθεση

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «μετά την υπ' αριθμ. 3/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δεν καταλείπεται καμία απολύτως αμφιβολία, όχι μόνο για την ανάγκη, αλλά και για την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τη διακλαδική συλλογική έκφραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την προστασία του ατομικού και κοινωνικού τους δικαιώματος να συστήσουν και να συμμετάσχουν ενεργώς σε οργανώσεις προστασίας των επαγγελματικών τους συμφερόντων, στα πλαίσια των δημοκρατικών θεσμών».

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι:

«Η προτεινόμενη τροπολογία είναι ανάλογη με τις διατάξεις περί συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών υπαλλήλων και εξασφαλίζει την ελευθερία έκφρασης, αλλά και την αντιπροσωπευτικότητα των εν ενεργεία στρατιωτικών, και θέτει εκείνους τους αναγκαίους περιορισμούς, ώστε η δραστηριότητα να μην υπερβεί τα όρια που προσδιορίζονται από τις ιδιομορφίες, την αποστολή και ιδιαίτερα τον εθνικό, κοινωνικό και υπερκομματικό χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να εξασφαλισθεί η αυτονόητη υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης της πειθαρχίας και κάθε απορρήτου που σχετίζεται με την άμυνα και την εθνική ασφάλεια της Χώρας και με τρόπο που να σέβεται την οργανωτική ιεραρχική δομή και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Στο σκεπτικό της τροπολογίας επισημαίνεται ότι και «ο Άρειος Πάγος, δέχτηκε ότι οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις δεν αποτελούν ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών», καθώς και ότι από το σύνταγμα «δεν προβλέπονται εξαιρέσεις, ούτε μπορεί να ισχύσει γι΄ αυτούς ένα τεκμήριο διαφοροποιήσεως ως προς την απόλαυση όλων, ανεξαιρέτως, των ατομικών τους δικαιωμάτων. Αντίθετα έχουν κατά τεκμήριο όλα τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες με τους, κατά το Σύνταγμα, θεμιτούς περιορισμούς, που μπορούν να επιβληθούν. Το Σύνταγμα, εκτός από τις διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζει την κομματική ουδετερότητα των στρατιωτικών, τα κωλύματα εκλογιμότητάς τους και την υπαγωγή τους στη δικαιοδοσία των στρατιωτικών δικαστηρίων, δεν περιέχει καμιά άλλη ρύθμιση, γενική ή ειδική, για τα συνταγματικά δικαιώματα των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις».

Οι 27 βουλευτές

Την τροπολογία υπογράφουν, κατά σειρά, οι βουλευτές: Παναγιώτα Κοζομπόλη, Ελένη Αυλωνίτου, Γιώργος Βαρεμένος, Βάλια Βαγιωνάκη, Γιάννης Δέδες, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Τάσος Κουράκης, Μουσταφά Μουσταφά, Μάκης Μπαλαούρας, Συμεών Μπαλλής, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ρίζος, Αντρέας Ριζούλης, Κωνσταντίνος Σπαρτινός, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Αντώνης Συρίγος, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Χαρίλαος Τζαμακλής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Τριανταφύλλου και Βασίλης Τσίρκας.


http://www.antenna.gr/
 
Top