ΕΔΕΚ για νεκρούς Δασοπυροσβέστες: Σήμερα όλη η Κύπρος θρηνεί



H EΔΕΚ εκφράζει τη λύπη της για όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τον αδόκητο χαμό των δασοπυροσβεστών Αντρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν τον τόπο μας από την πύρινη λαίλαπα. Προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων ανδρών του τμήματος δασών εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Σήμερα, όλη η Κύπρος θρηνεί για τους δύο δασοπυροσβέστες και για την τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες της πατρίδας μας.
Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και βαθιά ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες, στους δασοπυροσβέστες, στα στελέχη της Πολιτικής Άμυνας και στους εκατοντάδες εθελοντές που εδώ και τρεις μέρες μάχονται στα μέτωπα της φωτιάς με αυταπάρνηση και θάρρος. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την άμεση ανταπόκριση άλλων χωρών στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για βοήθεια και ειδικότερα της Ελλάδας και του Ισραήλ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό μας.
Δεν είναι τώρα η ώρα για απόδοση ευθυνών και για άσκηση κριτικής για ενδεχόμενα λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις. Είναι η ώρα της συστράτευσης, της συμπαράστασης και της ενότητας για να αντιμετωπιστεί το κακό που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην περιοχή της Σολέας, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να προχωρήσει πρόγραμμα ταχείας αναδάσωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια ή και επιπολαιότητα, είναι καιρός η Πολιτεία να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση πιο βαριών ποινών. Χρειάζεται να ενισχυθεί η πολιτική διαφώτισης και πρόληψης καθώς επίσης και οι δυνάμεις καταστολής με τα αναγκαία πτητικά και άλλα μέσα.

 
Top