Ολονύχτιες προσπάθειες πυρόσβεσης της πυρκαγιάς


Καμένη γη αφήνει πίσω της η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που μαίνεται από την Κυριακή στην περιοχή Σολέας.  Πρόκειται για τεράστια οικολογική καταστροφή αφού υπολογίζεται ότι έχουν καεί μέχρι στιγμής 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Τα μέτωπα είναι πολλά και το έργο της πυρόσβεσης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας και των ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που κίνδυνος θεωρούταν ότι παρέλθει. 

Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Σπήλια, Αγία Ειρήνη, Κούρδαλι και Καννάβια.  Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της Κύπρου ενώ στην προσπάθεια συμβάλουν πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Παράλληλα στη μάχη για την κατάσβεση, έχουν ριχθεί εκατοντάδες εθελοντές. 

Ολονύκτιες θα είναι οι επιχειρήσεις με όλα τα επίγεια μέσα που οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν στη διάθεση τους. 



01:00
Σε εξέλιξη επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, για να περιορίσουν τη φωτιά, να μην περάσει τον ποταμό κοντά στην Ασίνου. Η προσπάθεια αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς αν περάσει η φωτιά το ποτάμι, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για την καταστολή της φωτιάς.

00:48
Η πυρόσβεση της φωτιάς στο σημείο Ροτσιά, μεταξύ Σπήλιων και Ασίνου, δεν θα είναι όπως όλα δείχνουν, εύκολη υπόθεση. Η περιοχή είναι δύσβατη και το μέγεθος της φωτιάς είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει στις δυνάμεις που επιχειρούν με επίγεια μέσα να δράσουν αποτελεσματικά. Οι μονάδες πυρόσβεσης ευελπιστούν ότι οι ανέμοι δεν θα γίνουν πιο δυνατοί και να δυσκολέψουν με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια τους. Αν καταφέρουν να κρατήσουν την πυρκαγιά, να μην επεκταθεί μέσα στη νύχτα, τότε τα πτητικά μέσα, με το πρώτο φως του ήλιου, θα μπορέσουν να περιορίσουν την εστία αυτή. 

Προς το παρόν δεν κινδυνεύει το εκκλησάκι της Παναγίας της Ασίνου, αλλά σίγουρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, με χιλιόμετρα εκτάσεις δέντρων να έχουν καεί.

http://www.sigmalive.com/


 
Top