Μια τεράστια πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη στους πρόποδες λόφων στην κεντρική Καλιφόρνια μετέτρεψε τουλάχιστον 150 σπίτια σε αποκαΐδια και προκάλεσε ζημιές σε άλλα 75, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο, προειδοποιώντας ότι περισσότεροι κάτοικοι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των μετώπων που επεκτείνονται.

Η φωτιά του Έρσκιν, η οποία ξέσπασε την Πέμπτη, σε μια περιοχή περίπου 64 χιλιόμετρα από το Μπέικερσφιλντ, στην κομητεία Κερν, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έχει στείλει τρεις πυροσβέστες σε νοσοκομεία και έχει ξεσπιτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Πάνω από 1.100 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, η οποία ήδη έχει απανθρακώσει 357.000 στρέμματα και ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη το απόγευμα χθες Σάββατο. 

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε την κομητεία Κερν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Είναι μια άγρια πυρκαγιά. Θα χρειαστεί να δώσουμε μάχη για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο πυραγός Τάιλερ Τάουνσεντ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Κερν στο CNN. «Πολλές κοινότητες συνεχίζουν να κινδυνεύουν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες σε απόκρημνες, δύσβατες περιοχές, ενώ ο ζεστός και ξηρός καιρός βοηθά την πυρκαγιά, όπως και το γεγονός ότι εξαιτίας της ξηρασίας των τελευταίων πέντε χρόνων στην Καλιφόρνια, μεγάλο μέρος των φυτών έχει ξεραθεί.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο θυμάτων της φωτιάς, μιας από τις χειρότερες στην ήδη τεταμένη περίοδο των πυρκαγιών στην πολιτεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, τα δύο θύματα, που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, υπέκυψαν λόγω εισπνοής καπνού.

Ο σερίφης της κομητείας Κερν, Ντόνι Γιάνγκμπλαντ, δήλωσε προχθές Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ενδέχεται να ανακαλυφθούν κι άλλα πτώματα όταν οι αρχές μπορέσουν να διεξαγάγουν έρευνες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά σε συνοικίες που απανθρακώθηκαν.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους 3.000 και πλέον κατοίκους της κοινότητας Λέικ Ιζαμπέλα ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

http://www.zougla.gr/
 
Top