Στα πλαίσια της καθημερινής αμφίδρομης επικοινωνίας μας με δεκάδες συναδέλφους, δεχθήκαμε πολλά ερωτήματα για τη συμμετοχή ή όχι των Ασφαλιστικών μας Ταμείων σχετικά με την κάλυψη της συμμετοχής των παιδιών στη δαπάνη για τις παιδικές κατασκηνώσεις και στο ποσοστό αυτής, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα ταμεία εργαζομένων.

Όπως διαπιστώσαμε έπειτα από σχετική έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε διάφορες ιστοσελίδες κατασκηνώσεων είδαμε ότι συμμετέχουν τα παρακάτω ταμεία (αναφέρονται ενδεικτικά):

ΕΤΑΑ – Μηχανικών & ΕΔΕ (ΤΣΜΕΔΕ), ΕΤΑΑ – Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ΕΤΑΑ – Νομικών (ΤΑ.Ν), ΕΤΑΑ – Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ), ΕΤΑΑ – Δικηγόρων Αθηνών (ΤΠΔΑ), ΕΤΑΑ – Δικηγόρων Πειραιά (ΤΥΔΠ), 
ΕΤΑΑ – Δικηγόρων Επαρχιών & Δικαστικών Επιμελητών (ΤΥΔΕ-ΤΠΔΕ), Προνοίας Εργοληπτών Δημοσιών Έργων (ΤΠΕΔΕ), Ναυτικών Πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), Τραπεζιτικών υπαλλήλων (ΤΑΠΤΠΓΑΕ Ταμείο Ασθενείας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως-Γενικής-Αμερ.Εξπρές), ΚΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Ξενοδοχοϋπαλλήλων (IKA – ΤΑΞΥ), IKA – Δημοτικοί Υπάλληλοι (ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ), Ταμείο Μετάλλου (ΤΑ.Π.Ε.Μ.), ΕΥΔΑΠ, ΟΣΥ Α.Ε. (Πρωην ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ), ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (πρώην Αττικό Μετρό και ΤΡΑΜ), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ΟΑΕΕ (μόνο για Υπαλλήλους),
ΟΑΕΔ (μόνο για Υπαλλήλους), ΟΛΠ, ΟΛΜΕ, Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Α.Θ., ΕΚΟ, Υπάλληλοι ΙΚΑ, Ξενοδοχοϋπάλληλοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Υπάλληλοι Ο.Α.Ε.Ε. (πρώην ΤΕΒΕ) Ο.Α.Ε.Ε., ΟΑΣΘ Α.Ε., ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, Ο.Λ.Μ.Ε., ΤΥΔΚΥ, ΟΤΕ , ΕΛΤΑ , ΟΣΕ ΤΑΥΤΕΚΩ – Τ.Α.Π.Ο.Τ.Ε., ΤΑΥΤΕΚΩ – Τ.Α.Π.Τ.Π.Γ.Α.Ε. ΟΓΑ 

Ακολούθως επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με διάφορες κατασκηνώσεις και πληροφορηθήκαμε πως πολλά ταμεία εργαζομένων (εκτός των ανωτέρω) συμμετέχουν στην κάλυψη της κατασκηνωτικής δαπάνης των τέκνων των ασφαλισμένων τους, πολλές φορές ακομη και σε ποσοστό 100% αυτής.

Ως κλάδος εργαζομένων, μας γίνονται κρατήσεις για τρία ταμεία, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Απασχολομένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) για εφάπαξ και επικουρική σύνταξη, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΔΠΥ) για συμπληρωματικό εφάπαξ και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) για 2η επικουρική σύνταξη.

Επιπρόσθετα παρατηρείται το εξής παράδοξο: Ενώ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) στο οποίο συνεισφέρουμε ως εργαζόμενοι κάθε μήνα (σε μικρό ποσοστό βέβαια), συμμετέχει ως ταμείο στην κάλυψη της κατασκηνωτικής δαπάνης και καλύπτει τους ασφαλιζόμενους σε αυτο, εμείς ως κλάδος εργαζομένων εξαιρούμαστε, λόγου του μικρού ποσοστού συνεισφοράς μας σε αυτό!

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις Ασφαλιστικών Ταμείων που έχουν προβεί σε συνεργασίες με κατασκηνώσεις (πατήστε επάνω για δείτε το σχετικό link):

ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ)
ΤΑΥΤΕΚΩ
Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ)
ΤΑΠ-ΟΤΕ
Δικηγόρων
ΤΑΥΤΕΚΩ
Νομικών (ΤΑ.Ν)
ΤΣΕΜΕΔΕ (τομέας του ΕΤΕΑ)
Προνοίας Εργοληπτών Δημοσιών Έργων (ΤΠΕΔΕ)
ΤΑ.Π.Ι.Τ.
ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ
Κατόπιν των ανωτέρω η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης ως ενεργός συνδικαλιστικός συνδυασμός, πιστή στις αρχές και τις αξίες του υγιούς, δημιουργικού και παρεμβατικού συνδικαλισμού, προασπιζομενη τα συμφέροντα των συναδέλφων, προτείνει:

Να τεθεί ως θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΑΠΑΣΑ το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις αρμοδιότητες του, ώστε να συμπεριληφθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία που κάθε χρόνο εφαρμόζουν κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά των ασφαλισμένων τους.
Να αιτηθεί το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και με τη συμβολή του Υπουργείου Εσωτερικών (όπου ανήκει η Ελληνική Αστυνομία) την κανονική συμμετοχή όλων των εργαζομένων Αστυνομικών και στις παιδικές κατασκηνώσεις των άλλων δύο (2) Ταμείων που είμαστε ασφαλισμένοι, ήτοι στο ΤΠΔΥ και στο ΜΤΣ.
Να προταθεί προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διαταχθεί η κανονική συμμετοχή όλων των Αστυνομικών σε όλες τις παιδικές κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των έξτρα παροχών που έχουν οι Στρατιωτικοί όπως Λέσχες, Κάμπινγκ κλπ σε όλη την Ελλάδα.
Από το Υπουργείο Εσωτερικών να γίνει αίτημα ώστε γενικότερα τα τέκνα των Αστυνομικών να μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν και σε όλες τις παιδικές κατασκηνώσεις όλων ανεξαιρέτως των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας, αφού εξάλλου με το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 έχουν ενταχθεί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).
Σε κάθε περίπτωση οι ενέργειες θα πρέπει να είναι στοχευμένες και άμεσες ώστε να αρθεί το συντομότερο η συγκεκριμένη αδικία που συντελείται σε βάρος εκατοντάδων συναδέλφων.
 
Top