Υποστήριξε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει χειρότερα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία



Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα μέσω αύξησης των εισφορών και όχι μείωσης των συντάξεων πήρε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας προτιμότερη την μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
AdTech Ad
«Ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο να επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης δαπανών και όχι μέσω αύξησης εισφοράς» είπε ο κ. Στουρνάρας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη η οποία τον κάλεσε να τοποθετηθεί επί της κυβερνητικής πρότασης για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω αύξησης εισφορών.
«Και οι δύο επιλογές μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα αλλά στην περίπτωση της μείωσης των δαπανών ο πολλαπλασιαστής είναι ευνοϊκότερος. Αντίθετα στην περίπτωση της αύξησης των εισφορών το αποτέλεσμα είναι χειρότερο» τόνισε ο κ. Στουρνάρας προκρίνοντας ουσιαστικά τη μείωση των συντάξεων. Τάχθηκε, πάντως, υπέρ της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
Στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της μείωσης των συντάξεων προκειμένου να προστατευτούν οι νεότερες γενιές. "Υπάρχει ακόμη περιθώριο. Το μεγαλύτερο κόστος της κοινωνικής προστασίας πηγαίνει σε συντάξεις. Υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νεότερων γενιών" είπε και χαρακτήρισε "πολύ μεγάλη" τη δαπάνη για τις συντάξεις.
"Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο που θα έχει το μικρότερο οικονομικό κόστος για το σύνολο της κοινωνίας" ανέφερε o κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: "υπάρχει περιθώριο". Σημείωσε, μάλιστα, ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που καταβάλλεται για συντάξεις δεν οφείλεται μόνο στις μικρές και τις χαμηλές.

 
Top