Μαφία: Ζητούνται πρόσφυγες

«Ξέρετε πόσα κερδίζουμε από τους πρόσφυγες; Τα ναρκωτικά είναι πια λιγότερο κερδοφόρα»: Έτσι απάντησε μέλος της μαφίας στις ιταλικές αστυνομικές αρχές όταν πιάστηκε
πριν μερικούς μήνες. Δεν είναι κρυφό. Η προσφυγική κρίση έδωσε με πάρα πολλούς τρόπους νέα ζωή στο οργανωμένο έγκλημα. Σε όλες αυτές τις εγκληματικές ομάδες –η Europol τις υπολογίζει γύρω στις 3.600- που παραμένουν ενεργές στην Ευρώπη. Εξάλλου, οι γεωγραφικές βάσεις τους παρέμειναν οι ίδιες από την δεκαετία του 1990. Οι Αλβανοί στο Κόσοβο, βόρεια των Σκοπίων και νότια της Σερβίας, οι Σέρβοι στο Βελιγράδι, οι Βούλγαροι στα σύνορα της χώρας τους με την Τουρκία, την Σερβία και τα Σκόπια και οι Έλληνες στην Θεσσαλονίκη, όπως τονίζει και ο Βρετανός δημοσιογράφος Μίσα Γκλένι, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «McMafia: Ένα ταξίδι στον Παγκόσμιο Εγκληματικό Υπόκοσμο». Και όλοι αυτοί με στενές, φυσικά, σχέσεις με τις αντίστοιχες τουρκικές εγκληματικές ομάδες, μιας και η Τουρκία αποτελεί κομβικό σημείο του ταξιδιού των προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και εν τέλει με την γνωστή Κόζα Νόστρα.
 AdTech Ad
Το λαθρεμπόριο που αφορά ό, τι έχει μεγάλη ζήτηση και είναι παράνομο, με την εντυπωσιακά γρήγορη ανταπόκριση του οργανωμένου εγκλήματος σε κάθε νέα απαίτηση, περιλαμβάνει πια και πρόσφυγες, εκτός από τα όπλα, τα ναρκωτικά και τις γυναίκες. Ζητούνται πρόσφυγες, λοιπόν, διότι τα κέρδη της μαφίας και της κάθε εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην Γηραιά Ήπειρο, αφορούν δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που δίνουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες στους διακινητές ώστε να μπορέσουν να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, χρήματα που παίρνει έμμεσα η μαφία και οι εγκληματικές ομάδες από τα ευρωπαϊκά κράτη που επιδοτούν την παροχή στέγης και φαγητού σε πρόσφυγες, κέρδη από το trafficking, κέρδη από την χρησιμοποίηση προσφύγων για την διακίνηση και πώληση ναρκωτικών, κέρδη από την εκμετάλλευση ανηλίκων.
«Όταν έφθασα στο Παλέρμο, σε αυτή την γειτονιά, μόνον οι Ιταλοί μπορούσαν να πουλούν ναρκωτικά. Τώρα έχουμε και εμείς οι Νιγηριανοί την άδεια να πουλάμε. Τους συμφέρει τους Σικελούς: τα λεφτά μας πάλι στις τσέπες του αφεντικού της μαφίας καταλήγουν» αποκαλύπτει στον ρεπόρτερ του περιοδικού TIME ένας νεαρός Νιγηριανός που έφθασε στην Ιταλία το 2013 με τον γνωστό τρόπο, από τις γνωστές διαδρομές, και που σήμερα πουλά μαριχουάνα, 10 ευρώ το γραμμάριο. Αλλά είπαμε… Οι τρόποι είναι πολλοί. Στην γειτονική χώρα η κυβέρνηση παρέχει 40 ευρώ την ημέρα για κάθε ενήλικα και 80 ευρώ για κάθε παιδί προκειμένου να τους παρασχεθεί στέγη, τροφή, ένδυση, εκπαίδευση κ.λ.π. Ο προϋπολογισμός για το Mineo, τον έναν από τους έξι κρατικά χρηματοδοτούμενους χώρους υποδοχής προσφύγων που βρίσκεται κοντά στην Σικελία, ανέρχεται στα 98 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και σύμφωνα με εισαγγελικές έρευνες το συμβόλαιο παροχής υπηρεσιών είχε πέσει σε χέρια στενά συνδεδεμένα με την μαφία μέσω της γνωστής μεθόδου της δωροδοκίας τοπικών αξιωματούχων. Όσον αφορά τις συνεργασίες της μαφίας με τους διακινητές της Νότιας Αφρικής, αυτές αποδίδουν για κάθε πλοιάριο που χωρά 200 άτομα έως και 600.000 δολάρια, καθώς σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία ο κάθε πρόσφυγας χρεώνεται από 3.000 έως 4.000 δολάρια.
Τα ελληνικά κυκλώματα

Ειδικά σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο οι αστυνομικοί της Δίωξης Εκβιαστών Θεσσαλονίκης κατάφεραν να ξεσκεπάσουν οργανωμένα κυκλώματα εκβιαστών, εμπορίας ναρκωτικών αλλά και παράνομης διακίνησης μεταναστών. Από την πολύμηνη έρευνά τους, η οποία οδήγησε στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, φαίνεται πως ο «εγκέφαλος» της δεύτερης οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση προσφύγων ήταν κορυφαίο μέλος της πρώτης οργάνωσης που παρείχε «προστασία» σε μπαρ και internet café, λειτουργούσε παράνομα μίνι καζίνο και διακινούσε ναρκωτικά μέσα στις φυλακές της χώρας. Στο σχετικό, αποκλειστικό ρεπορτάζ του news247.gr υπάρχει μέρος των διαλόγων των μελών του κυκλώματος, όπως καταγράφηκαν από τον «κοριό» της Αντιτρομοκρατικής, από τους οποίους φαίνονται ξεκάθαρα οι σχέσεις με τους γνωστούς “Vor V Zakone” της Ρωσικής Μαφίας. Να σημειωθεί πως μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών το δεύτερο εγκληματικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στην Θεσσαλονίκη, είχε εμπλακεί τουλάχιστον σε 20  περιπτώσεις παράνομης διακίνησης 500 περίπου παράτυπων μεταναστών αποκομίζοντας τουλάχιστον 350.000 ευρώ. Όταν δε, τα σύνορα άνοιξαν στην Ειδομένη η δράση τους ατόνησε και μεταφέρθηκαν, φυσικά, βορειότερα.
Και μπορεί οι εύποροι πρόσφυγες να έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν πιο εύκολα τα ποσά που ζητούν οι λαθρέμποροι, αλλά οι τιμές συνεχώς εκτοξεύονται ψηλά. Όσο στην Ευρώπη η κουβέντα-καβγάς επικεντρώνεται στο αν τα σύνορα θα είναι κλειστά ή ανοιχτά, τόσο οι ταρίφες ανεβαίνουν αφού τα νέα περάσματα είναι δυσκολότερα και πιο επικίνδυνα και οι ροές των ανθρώπων που θέλουν να γλυτώσουν από τον πόλεμο δεν αναμένεται να σταματήσουν. Η Europol από το 2013 προειδοποιούσε στις εκθέσεις της ότι η ΕΕ θα παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός για τους λαθρομετανάστες, παρέχοντας στις εγκληματικές οργανώσεις μια τεράστια «δεξαμενή πελατών» και άρα κερδών. «Η κατάχρηση των νόμιμων καναλιών θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι διευκολυντές θα συνεχίσουν να αναζητούν και να εκμεταλλεύονται «παραθυράκια» στις νομοθεσίες προκειμένου να παρέχουν επικερδής υπηρεσίες» υπογραμμίζεται στην έκθεση SOCTA.


10.000 εξαφανισμένα παιδιά

Πολύ πρόσφατα η ΕΕ συνειδητοποίησε σε πολιτικό επίπεδο την δραματική πτυχή της προσφυγικής κρίσης που έχει να κάνει με τα ασυνόδευτα παιδιά. Ορφανά παιδιά που έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, παιδιά που στον δρόμο διαχωρίστηκαν από γονείς και συγγενείς ή που στέλνονται από τους ίδιους τους γονείς σε κάποιον συγγενή σε ευρωπαϊκή χώρα για ένα καλύτερο μέλλον και που αποτελούν εύκολη λεία για τις εγκληματικές ομάδες και τους λεγόμενους traffickers. Η Europol, η υπηρεσία πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το πρόβλημα. Ο Alexandru Niculae, αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας στην Europol που μίλησε αποκλειστικά στο WE του News247.gr, επισημαίνει πως το νούμερο των 10.000 ασυνόδευτων παιδιών που φέρονται εξαφανισμένα αφότου βρέθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος το περασμένο έτος, είναι μια εκτίμηση βασισμένη σε στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων οργανισμών.
«Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα παιδιά έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών. Πολλά θα συνέχισαν το ταξίδι τους και κάποια θα βρήκαν φίλους ή συγγενείς. Ωστόσο, πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους αρκετά παιδιά κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή να χρησιμοποιηθούν από εγκληματικές ομάδες για επαιτεία και κλοπές. Υπήρξαν αναφορές από εθνικές αρχές ότι ασυνόδευτα παιδιά που αρχικά καταγράφθηκαν στα κέντρα υποδοχής, στην συνέχεια εξαφανίστηκαν. Επίσης, βλέπουμε τελευταία στις βάσεις δεδομένων μας πολλά περάσματα στα σύνορα της ΕΕ ατόμων που είναι ύποπτα για λαθρεμπόριο ανθρώπων  και τώρα εμφανίζονται να έχουν σχέση με την παράνομη διακίνηση προσφύγων» εξηγεί ο κ. Niculae. Όπως τόνισε, μέχρι σήμερα στην Europol δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένες περιπτώσεις εκμετάλλευσης παιδιών αλλά αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στο κοντινό μέλλον.  
Ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης PRAKSIS με ευρεία ανθρωπιστική δράση, η οποία λειτουργεί στην χώρα μας τρεις ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά, αναφέρει στο WE ότι από την Ελλάδα περνούν κάθε χρόνο 2500-5000 ασυνόδευτα παιδιά στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας 8 με 14 ετών. Από το 2011 έως και το 2013 η βασική διαδρομή ήταν Τουρκία, Έβρος, Αθήνα, Πάτρα και από εκεί στην Ιταλία, το Καλαί της Γαλλίας και ύστερα στην Βρετανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να γίνουν συχνά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εμπορίου οργάνων και εργασιακού trafficking. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τα συμπεράσματα του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης ILO για την καταναγκαστική εργασία όπου 21 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι θύματά της με το ένα τρίτο αυτών να είναι παιδιά http://www.ilo.org/global/topics/forced-labour/lang--en/index.htm . Η ζήτηση δε, για άνδρες και αγόρια είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι τα 19 εκατομμύρια τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες και επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια ομάδες ανταρτών ή κράτη. Κατά τους αναλυτές του ILΟ, πρόκειται για ένα εμπόριο που φέρνει παράνομα κέρδη ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.


Κοινή δράση αρχών και ΜΚΟ

«Για να μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε το μονοπάτι που ακολουθούσαν τα ασυνόδευτα παιδιά φτιάξαμε στην Πάτρα ένα ανοιχτό κέντρο υποδοχής παιδιών στελεχωμένο με γιατρό, δικηγόρο, κοινωνικό λειτουργό κ.ά. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές εντοπίζουν παιδιά ασυνόδευτα, τα φέρνουν εκεί, πλένονται, τα βλέπει γιατρός, τους δίδεται ένα πακέτο με είδη επιβίωσης, μιλάνε με τον κοινωνικό λειτουργό και τον δικηγόρο και όταν κρίνεται απαραίτητο με εισαγγελική εντολή στέλνονται σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Save the Children στην Ιταλία και «AGIS TA TERRE» στην Γαλλία και έτσι, ακόμα κι αν ένα αγόρι που εμείς εντοπίσαμε στην Πάτρα και το περιθάλψαμε, το σκάσει ή το στείλουν βίαια με καράβι στην Ιταλία, ενημερώνονται και αναλαμβάνουν εκείνοι δράση. Από τον Αύγουστο του 2011 έως σήμερα, μπορώ να πω, καταγεγραμμένα, ότι έχουμε σώσει 5.000 παιδιά»  τονίζει ο κ. Αντύπας. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, εξαιτίας των στενών ελέγχων στην Πάτρα και όλων αυτών των δράσεων, η διαδρομή άλλαξε. Από τα ελληνικά νησιά στην Ειδομένη.
Ακριβώς γι’ αυτό, οι δράσεις όλες εστιάζουν στα ελληνικά νησιά. Ο Alexandru Niculae υπογραμμίζει πως η Europol έχει στείλει αυτή την στιγμή ειδικούς εμπειρογνώμονες στα δύο Τοπικά Αποσπάσματα της ΕΕ στην Ιταλία και την Ελλάδα με σκοπό να ενισχύσουν τις τοπικές αρχές στο θέμα της ταυτοποίησης, των διαδικασιών ασύλου, της ανταλλαγής πληροφοριών, των ερευνών για εγκληματικές ενέργειες και της δίωξης κακοποιών και λαθρεμπόρων. «Η Europol υποστηρίζει τις ιταλικές και τις ελληνικές αρχές συλλέγοντας πληροφορίες άμεσα, παρέχοντας άμεσες διασταυρώσεις με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων της αλλά και με εξετάσεις ηλεκτρονικών συσκευών, έλεγχο εγγράφων κ.λ.π.» εξηγεί ο κ. Niculae. Στα νησιά βρίσκονται για υποστήριξη και οργανώσεις, όπως η PRAKSIS. Όμως, όλοι γνωρίζουν πως το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των προσφύγων, ενήλικων και ανήλικων, που φθάνουν στην ΕΕ ουδόλως θα ατονήσει τα επόμενα χρόνια.

Άννα ρέμπελου

 
Top