Μπίζνα για τον στρατό οι επιχειρήσεις διάσωσης… Πόσο πάει το… ελικόπτερο;


Είναι από τα παράλογα που μπορούν να συμβαίνουν σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα. Κι είναι απ’ αυτά που δύσκολα μπορεί να τα κατανοήσει και τα δικαιολογήσει ο πολίτης.

Πρόκειται για την τακτική που έχει εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός στρατός, ο οποίος ουσιαστικά έχει μετατρέψει σε μπίζνα κάθε επιχείρηση διάσωσης.

Γιατί ο ελληνικός στρατός, σε καιρό ειρήνης, κοστολογεί τη ζωή του πολίτη που μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Και αν δεν διασφαλίσει τα έσοδά του... διάσωση δεν γίνεται!

Ιανουάριος 2013. Οι αρχές του Νομού Ιωαννίνων με πρώτες την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ξεκινούν την επιχείρηση εντοπισμού νεαρού ορειβάτη που έχει πέσει σε χαράδρα στο Πάπιγκο.

Ζητείται η συνδρομή στρατιωτικού ελικοπτέρου καθώς κάθε ώρα είναι κρίσιμη.

Οι υπεύθυνοι των Αθηνών, ζητούν πρώτα να υπάρξει έγγραφη δέσμευση για την κάλυψη των εξόδων. Για να ξεκινήσει το ελικόπτερο, ο ελληνικός στρατός απαιτούσε το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ... Και ανάλογα με τις ώρες πτήσεις θα προσδιορίζονταν η τελική τιμή...
Μάιος 2015. Ορειβάτης τραυματίζεται στην κορυφή Στρογγούλα, στα Τζουμέρκα. Η ΕΜΑΚ αδυνατεί να προσεγγίσει το σημείο και ζητείται και πάλι η συνδρομή στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Όρος για να ξεκινήσει το ελικόπτερο ήταν να καλυφθεί το κόστος, το οποίο αυτή τη φορά – κρίση γαρ, είχε αυξηθεί και η... διεθνής τιμή του πετρελαίου - ανέβαινε στις πενήντα χιλιάδες ευρώ!

Απαίτηση δε, να υπάρξει έγγραφη και ενυπόγραφη δέσμευση για την κάλυψη της δαπάνης!

Το σχετικό έγγραφο, εστάλη από την Πολιτική Προστασία με την σημείωση ότι «η δαπάνη μεταφοράς βαρύνει την Περιφέρεια Ηπείρου».

Η μεταφορά έγινε και λίγη ώρα αργότερα, οι «εγκέφαλοι» του ελληνικού στρατού μοίραζαν πλάνα και φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας, για να διαφημίσουν την επιχείρηση της διάσωσης! Δεν ξέρουμε αν αυτά διατέθηκαν δωρεάν...

Φεβρουάριος 2016. Η επιχείρηση για την αναζήτηση του Στέφανου Σκοπούλη στα όρη της Παραμυθιάς είναι σε εξέλιξη. Το κρίσιμο σημείο έχει εντοπιστεί και ζητείται η συνδρομή του ελικοπτέρου.

Και ο ελληνικός στρατός ζητά και πάλι έγγραφη δέσμευση για την κάλυψη των εξόδων τα οποία έχουν και πάλι ως βάση τις πενήντα χιλιάδες ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις ώρες...

Εάν πρώτα δεν πήγαινε υπογεγραμμένο στο σχετικό έγγραφο, το ελικόπτερο δεν ξεκινούσε την πτήση...

Κι όλα αυτά όταν μία ανθρώπινη ζωή μπορεί να κρίνεται από λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα...

Προφανώς ο ελληνικός στρατός έχει μετατρέψει σε μπίζνα κάθε επιχείρηση διάσωσης.

Και μάλιστα το τιμολόγιο που ακολουθεί είναι εξαιρετικά ακριβό.

Σημειώνεται ότι ειδικά εκπαιδευμένοι διασώστες με ελικόπτερα από το εξωτερικό, κοστίζουν πολύ λιγότερα από το ότι το ελικόπτερο του ελληνικού στρατού.

Εν τέλει ο ελληνικός στρατός, πληρώνεται κι αυτός από τον ελληνικό στρατό... από τον Έλληνα πολίτη...

Και σε καιρό ειρήνης, πέρα από τις παρελάσεις, η μοναδική του προσφορά, είναι σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης...

Η τακτική του λοιπόν είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη..

Ειδικά όταν τα ελικόπτερα τα έχει μετατρέψει σε ΙΧ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με ένα ελικόπτερο πετάει από το Σούλι μέχρι τους Δρυμάδες για να... επιθεωρήσει τα ακριτικά φυλάκια, με ένα ελικόπτερο πάει στην Κω για να τα βάλει με τους κατοίκους, με ένα ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια για να ρίξει στεφάνι!

Εκτός κι αν ο κ. υπουργός πληρώνει και ο ίδιος τις πτήσεις του... με βάση τις πενήντα χιλιάδες και κόστος αυξανόμενο με την ώρα!

http://epiruspost.gr/
 
Top