ΟΑΣΑ: Έρχεται λεωφορείο-κινητή μονάδα φροντίδας για αστέγους


ΟΑΣΑ: Έρχεται λεωφορείο-κινητή μονάδα φροντίδας για αστέγους

Την παροχή ειδικού λεωφορείου, το οποίο θα διέρχεται καθημερινά από διάφορα σημεία της Αθήνας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρώτων βοηθειών σε αστέγους, προανήγγειλε ο ΟΑΣΑ, με την έναρξη της δράσης να προγραμματίζεται τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το λεωφορείο θα μετασκευαστεί και θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό, στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα και χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επιτόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

Θα σχεδιαστεί επίσης η καταλληλότερη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθεί το λεωφορείο καθημερινά, ώστε να καλύπτονται περιοδικά όλα τα σημεία που υπάρχουν σήμερα άστεγοι πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το λεωφορείο θα διέρχεται από τις περιοχές Κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, κλπ.), Αχαρνών, Πειραιά (λιμάνι), Ελαιώνα, Αιγάλεω, Ρουφ κλπ. 

Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τον ΟΑΣΑ οι ακριβείς θέσεις των στάσεων, κατά μήκος της διαδρομής και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλους είδους προβλήματα. Από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΣΑ θα σχεδιαστούν ακόμη τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πορεία του και να γίνονται άμεσες παρεμβάσεις άμεσες, εφόσον χρειάζεται. 

Τέλος, η ΜΚΟ Πράξις και η εταιρεία Παπαστράτος θα ενισχύσουν με την παροχή υπηρεσιών και οικονομικής βοήθειας, αντίστοιχα, το εγχείρημα του ΟΑΣΑ για τους αστέγους της Αθήνας. 

 
Top