Κοινή εκπαίδευση Ελλήνων και Κυπρίων αστυνομικών αποφάσισαν Τόσκας - Νικολάου

Διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα ασφάλειας, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, που ισχύει από το 2007, με έμφαση στην κοινή εκπαίδευση αστυνομικών, αποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωνάς Νικολάου, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Στην συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, οι δύο υπουργοί συζήτησαν αναλυτικά όλα τα θέματα, που αφορούν στην τρομοκρατία (μεταξύ αυτών και για τους τζιχαντιστές), στο οργανωμένο έγκλημα, στα ναρκωτικά, στο μεταναστευτικό και στην εμπορία ανθρώπων.
Όπως δήλωσε ο κ. Τόσκας μετά την συνάντηση, επικεντρώθηκαν στο θέμα της κοινής εκπαίδευσης, «όπου οι αστυνομικοί Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να έρχονται στα Ελληνικά σχολεία και να παρακολουθούν αντίστοιχες εκπαιδεύσεις με τους Έλληνες αστυνομικούς. Παρόμοιες συνεργασίες και εκπαιδεύσεις μπορούν να γίνουν σε θέματα επιμέρους, όπως είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι απειλές και οι κίνδυνοι που υπάρχουν στα αεροδρόμια από χημικές καταστροφές, από βιολογικές καταστροφές, από διάφορους άλλους κινδύνους». 
Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια ομάδα τεχνοκρατών που «θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ζητήματα κατά τρόπο ώστε -περιγραφικό μάλιστα τρόπο- να προωθηθεί η υλοποίησή τους στο άμεσο μέλλον». 
Η ομάδα αυτή θα συγκροτηθεί άμεσα, με στόχο, μέχρι τον Φεβρουάριο να έχουν ξεκαθαριστεί όλα τα ζητήματα και να ξεκινήσει η κοινή εκπαίδευση. 
Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι στα μικρά σχολεία μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα Κύπριοι αστυνομικοί απο τώρα, ενώ στα μεγάλα σχολεία της ΕΛ.ΑΣ, θα μπορούν να συμμετέχουν απο την ερχόμενη εκπαιδευτική περίοδο. 
«Οι κίνδυνοι και οι απειλές έχουν διαφοροποιηθεί και δεν μας περιμένουν, δεν περιμένουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Και γι αυτό, ό,τι συνεργασία συμφωνηθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας. 
Ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε τον κ. Τόσκα και την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη και στήριξη της Κύπρου, «σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του Κυπριακού λαού» και τόνισε:
«Η προσπάθειά μας εμάς είναι μέσα από αυτή την συνεργασία να έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε κι εμείς, η μικρή Κύπρος με τα μέσα τα οποία διαθέτει, στην αντιμετώπιση πολλών από τα ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα το Ελληνικό Κράτος και ειδικότερα, τα θέματα μετανάστευσης. Με τον φίλο υπουργό έχουμε συζητήσει τρόπους συνεργασίας στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συμμετοχή μας στα συμβούλια Υπουργών, αλλά και τρόπους συνεργασίας στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών που διερχόμαστε συνεπεία της τρομοκρατίας και των άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν και τις δύο χώρες».

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης. 

http://www.enstoloi.gr/
 
Top