Συνολικά 18 άτομα φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, κατοχής αρχαίων αντικειμένων αλλά και οπλισμού, η οποία θα εκδικαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων.

Οι κατηγορούμενοι είναι στην πλειοψηφία τους Καλύμνιοι και η υπόθεση άρχισε να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης πριν από τρία χρόνια με την σύλληψη καταρχήν τριών εκ των εμπλεκομένων, δύο 46χρονων – τότε- ανδρών και ενός 47χρονου.

Συγκεκριμένα, η εξιχνίαση της υπόθεσης αποτελεί επιτυχία του προσωπικού του Τμήματος Ασφαλείας Κω με την οποία άρχισε να ασχολείται όταν οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν πως στη Κάλυμνο συγκεκριμένο άτομο διακινεί ποσότητες ναρκωτικών. Μετά την αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών, στήθηκε «επιχείρηση» στο πλαίσιο της οποίας στις 22 Μαρτίου 2012 στις 9 το πρωί κλιμάκιο με αστυνομικούς μετέβη στο νησί.

Παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη «έφοδος» των αστυνομικών σε ξυλουργείο που ανήκει στον πρώτο 46χρονο (και κύριο κατηγορούμενο της υπόθεσης) στην Ενορία Αναλήψεως Καλύμνου. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ιδιοκτήτη αλλά και τους άλλους δύο συγκατηγορούμενούς του, ενώ επάνω στο τραπέζι βρίσκονταν και 15 γραμ. κάνναβης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ουδείς από τους συλληφθέντες αποδέχτηκε ότι τα ναρκωτικά αυτά ήταν δικά του.

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν στο χώρο και άλλες δύο συσκευασίες που περιείχαν 10 και 23 γραμμάρια κάνναβης αντίστοιχα, 4 κινητά τηλέφωνα και μία ζυγαριά ακριβείας η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη. Επίσης σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο 47χρονου βρέθηκαν άλλα 5 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία και ο συλληφθείς αποδέχτηκε ότι τα είχε για δική του χρήση.

Περίπου στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι αστυνομικοί μαζί με τον εισαγγελικό λειτουργό έλεγξαν αποθήκη που βρίσκεται πίσω από το Ταχυδρομείο Καλύμνου όπου και εντόπισαν το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών ουσιών αλλά και τα αρχαία αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν οχτώ συσκευασίες με χασίς βάρους 6 γραμ., 16 γραμ., 55 γραμ., 100 γραμ., 14 γραμ., 18 γραμ., 135 γραμ. και 50 γραμ. αντίστοιχα. Σε άλλο σημείο της αποθήκης οι αστυνομικοί εντόπισαν 92 γραμμάρια κοκαΐνης τα οποία ήταν σε 18 ισοβαρείς συσκευασίες καθώς και μία ακόμη ζυγαριά ακριβείας, μία ξύστρα για υπολείμματα κάνναβης και μία πίπα για χρήση καπνιστής κοκαΐνης, καθώς και το χρηματικό ποσό των 2.970 ευρώ και 100 δολαρίων Αυστραλίας!

Η έρευνα των ανδρών της αστυνομίας επεκτάθηκε και σε δωμάτιο εντός της αποθήκης που ήταν κλειδωμένο, μέσα στο οποίο και ήταν τοποθετημένα 32 αρχαίοι αμφορείς  διαφόρων χρονικών περιόδων, δύο μυλόπετρες, διάφορα ασαφή όστρακα από κλειστά αγγεία (πιθανώς αμφορείς) και δέκα (10) πήλινα και χάλκινα ειδώλια μινωικής περιόδου!

Η αστυνομική έρευνα ολοκληρώθηκε με τα σπίτια των δύο 46χρονων όπου και εντοπίστηκαν δύο κυνηγετικά όπλα και (στο σπίτι του πρώτου 46χρονου) 36 παραστατικά αποστολής χρημάτων συνολικής αξίας πάνω από 70.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο 46χρονος φέρεται να έχει καταθέσει σε χρονικό διάστημα ενός έτους περισσότερα από 45.000 ευρώ σε δύο αδέλφια και άνω των 35.000 ευρώ σε άλλα τρία άτομα (τα στοιχεία όλων εξετάζονται από τις διωκτικές αρχές).
Άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός πως όλα τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στη κατοχή του 46χρονου βρίσκονταν κλειδωμένα σε δωμάτιο εντός της αποθήκης που διέθετε πίσω από τα ΕΛΤΑ Καλύμνου. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, ειδικά τα αγαλματίδια ήταν συσκευασμένα και τοποθετημένα σε ειδική κρύπτη σε ειδικό χώρο, γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν γνωστή η αξία τους.

Στην εξέλιξη της υπόθεσης από την ανάκριση προέκυψαν στοιχεία σε βάρος και των υπολοίπων 15 ατόμων σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και παραπέμφθηκαν όλοι σε δίκη, αρχικά στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και εν συνεχεία λόγω αναρμοδιότητας, στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Μαριέττα Ξενάκη, Κώστας Ασλάνης και Βάνα Περή.

Σπάνια και μεγάλης αξίας
Για την υπόθεση με την διαλεύκανση της, είχαν παραχωρήσει συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής της Β΄Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Δρόσος Κοπανέζος και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Κω Αστυνόμος Β΄κ. Ανδρέας Σταυρόπουλος ο οποίος προΐσταντο και στην επιχείρηση που έγινε. Οι δύο άνδρες επεσήμαναν την σοβαρότητα της και τόνισαν πως τόσο η αξία των αρχαίων αντικειμένων όσο και των ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εύρεση των δέκα αγαλματίδιων μυκηναϊκής εποχής που φέρουν Κυκλαδίτικα στοιχεία και τα οποία αφενός είναι σπάνια ως αντικείμενα και αφετέρου η αξίας του καθενός από αυτά κυμαίνεται από 20.000 έως 40.000 ευρώ!
Οι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας δεν παρέλειψαν να συγχαρούν το προσωπικό του Τμήματος Ασφαλείας Κω το οποίο συντονισμένα και με απόλυτη επιτυχία εργάστηκε για την διαλεύκανση της υπόθεσης.


Η ΡΟΔΙΑΚΗ

 
Top