Με ένα μπαράζ επεξηγηματικών εγκυκλίων και αποφάσεων το υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξειδικεύσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα που έπεσαν ήδη στις πλάτες των ασφαλισμένων την ώρα που το υπουργείο Εργασίας θα προετοιμάζει ένα ακόμη εξαιρετικά βαρύ ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι νέες εγκύκλιοι, ουσιαστικά θα εξειδικεύουν τα δύο βασικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ: την περικοπή της σύνταξης για όσους βγουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη και βρίσκονται στο όριο της κατώτερης σύνταξης αλλά και την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους διατηρούσαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται χιλιάδες ασφαλισμένοι είναι αυτοί που …εύχονται οι εγκύκλιοι να βγουν το ταχύτερο δυνατό καθώς στα ασφαλιστικά ταμεία επικρατεί το απόλυτο πάγωμα.

Πρακτικά, από τον Αύγουστο που έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος, δεν έχει χορηγηθεί καμία καινούργια σύνταξη με αποτέλεσμα η λίστα… αναμονής να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
Η σκληρή πραγματικότητα της σύνταξης των 300 ευρώ

Το  ότι από εδώ και στο εξής, το σύστημα θα βγάζει συντάξεις των 300 ευρώ δεν είναι λαϊκισμός αλλά η σκληρή πραγματικότητα. Ο λόγος;

Μέχρι σήμερα; Όσοι συνταξιοδοτούνταν πριν από τα 67, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ενσήμων και τις ασφαλιστικές εισφορές που είχαν πληρώσει κατά τον εργασιακό τους βίο, ήταν βέβαιοι ότι θα εισπράξουν τουλάχιστον την κατώτατη σύνταξη η οποία για το ΙΚα διαμορφώνεται στα 486 ευρώ. (σ.σ σε κάποια ταμεία έχει ήδη υποχωρήσει στα 390 ευρώ λόγω της «σύνδεσης» του τρόπου υπολογισμού με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης).

Αυτή η σιγουριά πλέον δεν υπάρχει.

Όποιος συνταξιοδοτείται πριν από τα 67 με συντάξιμες αποδοχές που να βγάζουν σύνταξη στα όρια της κατώτατης, θα γνωρίζουν ότι θα εισπράττουν μόνο το «αναλογικό κομμάτι» δηλαδή αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει.

Πόσο θα είναι αυτό; 350 ευρώ, 300 ευρώ ή ακόμη λιγότερα ανάλογα με το προφίλ του καθενός.

Τουλάχιστον ο εφιάλτης της σύνταξης των 300 ευρώ θα σταματάει με τη συμπλήρωση του 67ου έτους οπότε η σύνταξη θα επανέρχεται στα κατώτερα όρια, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Και αυτό όμως, ισχύει… προς το παρόν.

Το μνημόνιο ορίζει ότι και μετά τα 67, θα χορηγείται μόνο η αναλογική σύνταξη σε όσους δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Γι’ αυτούς λοιπόν, η σύνταξη θα παραμένει καθηλωμένη στα 300 ευρώ εσαεί.
Τι έχουν μπροστά τους οι ασφαλισμένοι  

Εκτός από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, υπάρχουν και αυτά που έρχονται. Αυτή τη φορά, στο μικροσκόπιο θα μπουν όχι μόνο οι νέοι αλλά και οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι. Αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα κληθεί να ανοίξει τα χαρτιά της και να ξεκαθαρίσει:

1.      Πώς θα περικοπεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Προφανώς η περικοπή παραπέμπει σε μείωση συντάξεων και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι ποια σύνταξη θα περικοπεί πάλι και ποια θα μείνει στα σημερινά επίπεδα.

2.      Ποιο μέτρο θα είναι το αντίβαρο για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (που συνεπάγεται νέα μείωση στις επικουρικές)

3.      Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ η σταδιακή κατάργηση του οποίου θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Μάλιστα υπάρχει ορατός κίνδυνος η περικοπή του Μαρτίου να μην είναι 20% όπως αναφέρει το μνημόνιο αλλά περισσότερο καθώς η δαπάνη για το ΕΚΑΣ φέτος, εμφανίζεται να ξεφεύγει κατά τουλάχιστον 200-300 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα προϋπολογιστεί στην αρχή της χρονιάς.

4.      Ποιες θα είναι οι αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης.



    The TOC
 
 

 
Top