Ο επανυπολογισμός ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι για την επόμενη μέρα του Ασφαλιστικού, στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης που έρχεται.
Μπροστά στη δέσμευση έναντι των δανειστών για εξοικονόμηση συγκεκριμένων ποσών από τη συνταξιοδοτική δαπάνη αλλά και της λογικής «ενιαίοι κανόνες για όλους» που θα έχει το νέο σύστημα, εξετάζεται το σενάριο του υπολογισμού από την αρχή συντάξεων οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να προστατευτούν από τις παρεμβάσεις οι μικρές συντάξεις αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθούν οριζόντιες μειώσεις. Η πρόταση του επανυπολογισμού συντάξεων έχει αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιτροπή σοφών για το Ασφαλιστικό με το σκεπτικό της δικαιοσύνης και του ισομερισμού των βαρών ανάμεσα στις γενιές. Η λογική είναι ο επανυπολογισμός να «κουμπώσει» με τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού που θα θεσπιστεί για τους σημερινούς εργαζόμενους, στη λογική των ενιαίων κανόνων για όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους αλλά και συνταξιούχους. Με άλλα λόγια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι μπαίνουν στο... ίδιο καζάνι, με τον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης όλων να θεωρείται από ορισμένους σημείο «κλειδί» για τη συνταγματικότητα των όποιων παρεμβάσεων.

Νέα αρχιτεκτονική
Με την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής, η οποία στηρίζεται σε κοινούς όρους για εισφορές και παροχές και φέρνει σαρωτικές ανατροπές, επιχειρείται να απομακρυνθεί μεγάλο μέρος των σκληρών μέτρων του τρίτου μνημονίου, ενώ εκτιμάται πως θα δοθεί λύση και στο ζήτημα των ισοδυνάμων για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές προηγούμενες μνημονιακές περικοπές συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, έχει δηλώσει πως «θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».

Ο ίδιος έχει πει πως στους στόχους της μεταρρύθμισης είναι να μη μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις, ενώ έχει προσδιορίσει ως μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι στα 1.000-1.500 ευρώ. Σήμερα, οι συνταξιούχοι με εισόδημα πάνω από 1.500 ευρώ είναι σχεδόν 360.000 άτομα, ενώ συνολικά οι συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ είναι σχεδόν ένα εκατομμύριο (911.500). Αριθμούν το 34,3% του συνόλου (2,655 εκατομμύρια είναι οι συνταξιούχοι) ενώ απολαμβάνουν περίπου το 60% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, που ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο μοντέλο για το νέο σύστημα προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. Το ποσό θα προσδιορίζεται από δείκτες που συναρτώνται με το κατώφλι της σχετικής φτώχειας (σήμερα στα 400 ευρώ). Σε αυτή θα προστίθεται ανταποδοτική σύνταξη με τη λογική των «ατομικών μερίδων».
Οι εργαζόμενοι θα έχουν «ατομικούς λογαριασμούς» και η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με βάση έτη ασφάλισης και ύψος εισφορών που έχουν καταβάλει, ενώ για πρόσθετο εισόδημα θα πρέπει να καταφεύγουν σε επαγγελματικά Ταμεία.
Ο επανυπολογισμός για τους σημερινούς συνταξιούχους εκτιμάται πως θα πλήξει τις μεγαλύτερες συντάξεις, ενώ υπάρχουν σενάρια παρεμβάσεων ξεχωριστά σε κύριες και επικουρικές ή ενιαία αν συγχωνευτούν όπως θεωρείται πιθανό. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος τρόπος υπολογισμού θα οδηγεί σε χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ υπάρχει η σκέψη αυτοί να ποικίλλουν ανάλογα με το ύψος του μισθού (στη λογική πως υψηλοί μισθοί δεν μπορούν να συνδυάζονται με πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης).
Πληροφορίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σε ζώνη υψηλού κινδύνου να βρεθούν συνταξιούχοι των λεγόμενων «ευγενών Ταμείων» (ΔΕΚΟ - τράπεζες) αν και με τις μνημονιακές περικοπές που τους έχουν ήδη επιβληθεί το σημερινό ποσοστό αναπλήρωσης που έχουν δεν ξεπερνά σύμφωνα με εκτιμήσεις το 70% (κύρια και επικουρική). Από την ενιαιοποίηση των κανόνων απειλούνται όμως και ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες.

Στο τραπέζι νέα μέτρα
Μαύρη τρύπα 900 εκατ. το 2016
Τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016 προσδοκά να εξοικονομήσει από τη σαρωτική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος το υπουργείο Εργασίας. Οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών κάνουν λόγο για περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 450 εκατ. ευρώ φέτος και 1,8 δισ. το 2016, ωστόσο η ελληνική πλευρά συνυπολογίζει στους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Ειδικότερα, επιδίωξη του υπουργείου είναι η έμμεση μείωση που έχει ήδη ψηφιστεί και επιβαρύνει τους συνταξιούχους, μέσω της ρύθμισης για εισφορά 6% υπέρ κλάδου υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, να συμπεριληφθεί στους συμφωνηθέντες με τους δανειστές στόχους, ώστε οι παρεμβάσεις στις συντάξεις να είναι μικρότερες. Από φέτος τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του 2016 το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης εισφοράς που έχει επιβληθεί στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας υπολογίζεται σε 1,15 δισ. ευρώ, ενώ μαζί και με τα άλλα ψηφισμένα μέτρα του τρίτου μνημονίου αγγίζουν το 1,4 δισ.

Ενιαίο Ταμείο
Με αυτή τη λογική αναζητούνται μέτρα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ περίπου για το 2016, εκτός των ισοδυνάμων για τη ρήτρα και την απόφαση του ΣτΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που θα κινείται στη λογική των ενιαίων κανόνων για όλους, προωθείται η δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου, με διατήρηση όμως του ΟΓΑ.

ethnos.gr
 
Top