Νέα δεδομένα στις μετακινήσεις του επιβατηγού κοινού φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «διασώσει» τις τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Νέα δεδομένα στις μετακινήσεις του επιβατηγού κοινού φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης άφησε να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου αφορά στη διοχέτευση στην αγορά εισιτηρίων «δύο ταχυτήτων», ενώ τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες η αύξηση του ΦΠΑ να μην περάσει στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

«Μπορεί να περάσει στο εισιτήριο που το χρησιμοποιούν οι τουρίστες» ήταν ακόμη μία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι. Επί του πρακτέου αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με τον νέο ΦΠΑ τα εισιτήρια που πωλούνται από τα γκισέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν η αύξηση του ΦΠΑ εφαρμοστεί οριζόντια, η τιμή του κανονικού εισιτηρίου θα αυξηθεί από το 1,20 στο 1,30 ευρώ, ενώ για το μειωμένο προβλέπεται αύξηση από τα 0,60 στα 0,65 λεπτά.

Εάν τελικά δεν καταστεί δυνατό να «προφυλαχθούν» οι κάρτες από την αύξηση, τότε η τιμή τους θα διαμορφωθεί ως εξής:

- 33 ευρώ από 30 ευρώ για τις κάρτες για όλα τα μέσα μεταφοράς
- 49,5 ευρώ από τα 45 ευρώ για τα δρομολόγια που εξυπηρετούν και τη μετάβαση στο αεροδρόμιο.
Για τις μειωμένες κάρτες:
-16,5 ευρώ από τα 15 ευρώ για όλα τα μέσα μεταφοράς
-25 ευρώ από 23 ευρώ για τα δρομολόγια που εξυπηρετούν και το αεροδρόμιο.

Ένα άλλο μέτρο που είναι υπό εξέταση για την τιμολογιακή πολιτική των ΜΜΜ αφορά στην εφαρμογή ζωνών, ανάλογα με την απόσταση που θα διανύει ο επιβάτης, αλλά και την ώρα που θα χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη: «Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, στη ζώνη 05.00 με 07.30 π.μ., που οι πολίτες πηγαίνουν στις δουλειές τους, να έχεις την ίδια τιμή με το μεσημέρι ή το βράδυ».

Σημειώνεται ότι η αλλαγή στις τιμές των εισιτηρίων είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Ιούλιο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η άμεση εφαρμογή της, καθώς για να εκτυπωθούν νέα εισιτήρια, βάσει δηλώσεων στελεχών του υπουργείου, προαπαιτείται μια διαδικασία που διαρκεί ορισμένους μήνες.

http://www.zougla.gr/
 
Top