Ο διαγωνισμός «Ψηφιακή Υπηρεσία Ειδοποίησης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιάς» κατέληξε σε ανάδοχο του έργου -με συμβατικό τίμημα 8.850.808,51 ευρώ- και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η σύμβαση να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θετική γνωμοδότηση του οποίου θα ανάψει το «πράσινο φως» για την προμήθεια του απαραίτητου πληροφορικού και τεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και των drones.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο έργο, χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ, που θα μετατρέψει την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών σε ψηφιακό «παιχνίδι», δεδομένου ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής θα «εισβάλουν» προηγμένα πληροφοριακά συστήματα, ενώ η ενημέρωση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω emails, SMS και «έξυπνων» κινητών (smartphones). Στόχος είναι να «τρέξει» γρήγορα η υλοποίηση της σύμβασης για να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες από την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Σε πρώτη φάση το Πυροσβεστικό Σώμα θα παραλάβει ένα drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) μικρών διαστάσεων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παραλάβει σύντομα άλλα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) από το Ισραήλ, η προμήθεια των οποίων είχε συμφωνηθεί επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια με κόστος αγοράς περίπου 3 εκατ. ευρώ και θα ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα, στις 3 Αυγούστου έγινε η πρώτη δοκιμή του πρώτου αεροσκάφους που παραλήφθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στη λίμνη Κωπαΐδας στη Βοιωτία και μέχρι το τέλος του έτους θα παραδοθούν ακόμη δύο. Αρχικά τα UAV της ΕΛ.ΑΣ. θα χρησιμοποιηθούν στη δασοπυρόσβεση, όμως δεν είναι σαφές ποια θα είναι η μελλοντική αποστολή τους, δεδομένου ότι και η Πυροσβεστική θα έχει σύντομα τα δικά της drones.

Η διαφορά είναι ότι η προμήθεια των UAV της Πυροσβεστικής είναι ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου έργου της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», το οποίο κατοχυρώθηκε στην ένωση των εταιρειών «ΟΤΕ ΑΕ – BYTE ABEE – STAWAYS LTD». Αντικείμενο είναι η ανάπτυξη ενός «ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος συντονισμού δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημέρωσης πολιτών», ένα σύστημα με τεράστιες δυνατότητες αποτελούμενο από εξοπλισμό και λογισμικό που θα παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.

Τα drones που θα πετούν θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα παροχής γεωγραφικών πληροφοριών και επικοινωνίας και θα έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο χαρτογραφικά δεδομένα και περιγραφικές χωρικές πληροφορίες τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης. Θα ενημερώνουν το κέντρο της Πυροσβεστικής σε real time πόσοι επιχειρησιακοί πόροι είναι διαθέσιμοι για να ανταποκριθούν στην κατάσβεση πυρκαγιάς, ενώ τα λογισμικά συστήματα θα αναπτύσσουν επιχειρησιακό σχεδιασμό – βάσει και των δεδομένων που θα λαμβάνουν και από τα drones. Παράλληλα, θα μπορούν να διατίθενται για εκπαίδευση και ανάπτυξη εφαρμογών.

Ακόμη μία δυνατότητα της ψηφιακής υπηρεσίας ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς θα είναι η ανάπτυξη συστήματος ενημέρωσης πολιτών μέσω διαδικτυακής πύλης (ιστότοπος) και ψηφιακών ειδοποιήσεων, το οποίο θα λειτουργεί ως σημείο πρόσβασης των πολιτών σε επεξεργασμένη πληροφορία που αφορά την πρόβλεψη επικινδυνότητας πυρκαγιάς ή την αντιμετώπιση υφιστάμενης πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σύμβαση του εν λόγω έργου, θα παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες άμεσης ειδοποίησης μέσω SMS, emails και Διαδικτύου.

Η σύμβαση του έργου προβλέπει και την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού σε 3.000 πυροσβεστικά οχήματα τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το Κέντρο Επιχειρήσεων και τα drones. Το «δίκτυο» θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των επιχειρησιακών πόρων (εναέριων, επίγειων κ.λπ.) με ταυτόχρονη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, όπως γεωγραφική θέση, ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότερη και βέλτιστη κατανομή τους. Τα πυροσβεστικά μέσα θα έχουν αμφίδρομη επικοινωνία και θα διανέμονται κρίσιμες πληροφορίες μέσω έξυπνων κινητών, tablets και PND (Personal Navigation Device).

Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν όλες οι μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος κρίσιμα στοιχεία αναφορικά με πυρκαγιές σε εξέλιξη, αλλά και ποια μέσα είναι κοντινότερα στην εστία, ενώ θα είναι άμεση η δυνατότητα εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδιασμού. Βέβαια, μπορεί να εκσυγχρονίζονται τα συστήματα πληροφορικής της Πυροσβεστικής, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον στόλο οχημάτων που έχει γεράσει.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές πτήσεις των αεροσκαφών
Μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος θα καταστεί δυνατή η άμεση μετάδοση έγκυρης πληροφόρησης των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς και την πορεία εξέλιξής της. Στόχος είναι να μη θρηνήσουμε άλλα ανθρώπινα θύματα που εγκλωβίστηκαν σε πύρινη λαίλαπα, όπως συνέβη φέτος στη μεγάλη πυρκαγιά του Καρέα, όπου αστυνομικός που βρισκόταν στο βουνό για περπάτημα δεν ήξερε πως κατευθυνόταν στο πύρινο μέτωπο και εγκλωβίστηκε σ’ αυτό χάνοντας τη ζωή του. Τέλος θα μπει και στην ανησυχία των πολιτών που έχουν περιουσίες σε φλεγόμενες εκτάσεις, αφού με το νέο σύστημα θα γνωρίζουν επακριβώς (μέσω στίγματος στον χάρτη) από ποια γεωγραφική θέση πέρασε ή κατευθύνεται η πυρκαγιά. Υπάρχει η δυνατότητα ειδοποίησης μέσω SMS και email και προς τους πολίτες πριν, κατά και μετά την εκδήλωση φωτιάς.

Οι δυνατότητες
Παράλληλα, τα drones της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις, καθώς πριν από την παραλαβή τους προβλέπεται εντός της εγγύησης να διεξαχθούν πτήσεις για να διαπιστωθούν οι τεχνικές δυνατότητές τους αλλά και η τήρηση των συμφωνηθέντων. Επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι από τα έξι drones, τρία μεγάλα και τρία μικρότερα, τα πρώτα θα διατεθούν στην πυρόσβεση και την εποπτεία, ενώ δεν αποκλείεται η μελλοντική αξιοποίησή τους σε άλλους τομείς. Τα μικρά drones έχουν μήκος 1,3 μ., πλάτος 2,4 μ., βάρος 9 κιλά, αυτονομία 4 ωρών και εμβέλεια 50 χιλιομέτρων. Είναι εξοπλισμένα με θερμικές και νυχτερινές κάμερες. Τα μεγάλα drones έχουν μήκος 2,5 μέτρα και πλάτος 4 μέτρα, ενώ δεν είναι ηλεκτροκινούμενα, αλλά τροφοδοτούνται με καύσιμα με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή εμβέλεια και καλύτερη αυτονομία.

Πηγή ΕΘΝΟΣ Λευτέρης Μπιντέλας – Μαρία Ψαρά


 
Top