0

Νέα, ελκυστικότερη, πολιτική διοδίων για τις παραχωρήσεις της Ιόνιας Οδού (Μεταμόρφωση - Σκάρφεια) και του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) για τους μόνιμους κατοίκους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών.αράλληλα, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για τα δημόσια έργα με στόχο μεγάλες αλλαγές στο σύστημα παραγωγής υποδομών.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, η κυβέρνηση και οι εταιρίες παραχώρησης της Ιόνιας Οδού και του Ε65 συμφώνησαν ευέλεκτικη τιμολογιακή πολιτική η οποία προβλέπει:

- Δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς για ενδοδημοτικές μετακινήσεις όπου δεν υφίστανται εναλλακτικές διαδρομές

- Δωρεάν διελεύσεις μόνιμων κατοίκων στα όρια των δήμων Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού

- Δωρεάν διελεύσεις ΕΜΑ

- Παροχή εκπτώσεων σε εργαζόμενους χρήστες του αυτοκινητόδρομου με πέντε δωρεάν διελεύσεις σε κάθε σαράντα διελεύσεις
 Αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομερικής χρεώσης, με ορίζοντα εφαρμογής την περίοδο λειτουργίας των έργων Μετάθεση του ανοίγματος των πλευρικών διοδίων των σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου στο τέλος του 2018 με αναλογική χρέωση για τους δημότες Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου

- Υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών των αυτοκινητόδρομων, εάν οι δήμοι παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες

- Επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων των έργων (περιβαλλοντικά, αδειοδοτικά, απαλλοτριώσεις κτλ)

- Παροχή παράτασης κατασκευής 17 μηνών και 18 μηνών αντίστοιχα για την Ιόνια Οδό και τον Ε65

- Απόσυρση ποινικών και αστικών διεκδικήσεων από τον παραχωρησιούχο από ομάδες πολιτών που αντιδρούσαν στα διόδια.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, σε συνεννόηση με την ΕΕ και τις τράπεζες εξετάζεται η προώθηση των έργων ολοκλήρωσης του Ε65, με την κατασκευή του βόρειου και του νότιου τμήματος που είχε εξαιρεθεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η κυβέρνηση συζητά με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους την οριζόντια μείωση των τιμών των διοδίων σε όλο το μήκος των οδικών αξόνων.

ΠΗΓΗ zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top