0

Εκτός ελέγχου φαίνεται πώς είναι η κατάσταση με τους μετανάστες που καθημερινά καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να βρει άμεσα μια λύση για το πρόβλημα.

Μια ημέρα έπειτα από το περιστατικό με τον Αστυνομικό ο οποίος χαστούκισε έναν μετανάστη, ο δήμαρχος της Κω, σε μια δραματική δήλωσή του, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, προειδοποιώντας μάλιστα ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.

Το μεσημέρι της Τρίτης, μάλιστα, σημειώθηκε νέα ένταση στην Κω καθώς οι μετανάστες αρνούνται να μπουν τώρα στο γήπεδο το οποίο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να τους φιλοξενήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kostoday.com, ενώ από χθες βράδυ ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης των μεταναστών στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας, οι μετανάστες δεν δέχονται να μπουν στον χώρο.

Μάλιστα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε ένταση από τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής οδού της Βασιλέως Γεωργίου οι οποίοι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, παρεμποδίζουν τη διέλευση οδηγών και πεζών στην περιοχή.

Ένας αναγνώστης ο οποίος επικοινώνησε με το protothema.gr έστειλε το παρακάτω βίντεο από την Κω στο οποίο απεικονίζονται μετανάστες να πετούν μπουκάλια σε διερχόμενα αυτοκίνητα σε κεντρικό δρόμο του νησιού. Ο ίδιος ανέφερε πως οι μετανάστες έχουν κατασκηνώσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Βασιλέως Γεωργίου, αρνούνται να μπουν στο στάδιο και απαιτούν άμεση προώθηση.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες και η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη.

Στη τελευταία -όπως τονίζει- προειδοποίηση που απευθύνει στην Πολιτεία προειδοποιεί πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κυρίτσης καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες πρέπει να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ζητά να σταλούν άμεσα στην Κω ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

Τέλος, υποστηρίζει ότι το Κράτος είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητά από πρωθυπουργό να δώσει λύση εντός της ημέρας.


Λίγη ώρα μετά τη δήλωσή του ο κ. Κυρίτσης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά που έκανε περί ανεξέλεγκτων καταστάσεων είπε ότι πρόκειται για εξέγερση ανθρώπων που δεν μπορούν να τους ελέγξουν, σημειώνοντας ότι στο νησί έχει καταλυθεί κάθε έννοια έννομης τάξης.

Μεταξύ άλλων, όμως, ο δήμαρχος του νησιού κατήγγειλε ότι μετανάστες έδειραν αστυνομικούς, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

«Μετανάστες έδειραν αστυνομικούς και σκοτώνονται μεταξύ τους. Έχει καταλυθεί οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί έννομη τάξη», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μάλιστα πως οι αστυνομικοί του νησιού προέβησαν σε κατάληψη του αστυνομικού τμήματος διαμαρτυρόμενοι για το πρόβλημα και ότι είναι αποκλεισμένοι από εκατοντάδες ανθρώπους.

Παράλληλα, ανέφερε και μαρτυρίες για ζημιές στην παραλιακή ζώνη της Κω, ενώ επιτέθηκε στην κυρία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει τίποτε παρά μόνο εξαγγελίες.

«Η κύρια υπουργός και ο τοπικός συνεργάτης της βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο νησί επιρρίπτουν μόνο ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση», είπε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι τις επόμενες ώρες μεταβαίνουν στο νησί δύο διμοιρίες ειδικών δυνάμεων, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας. 

Η δήλωση του κ. Κυρίτση:

«Είναι η τελευταία προειδοποίηση που απευθύνω στην Πολιτεία. 

Στην Κω έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 7.000 παράνομοι μετανάστες, η διαχείριση του προβλήματος είναι πλέον αδύνατη. Προειδοποιώ ότι ο κίνδυνος να χυθεί αίμα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της:

-Να μετακινηθούν άμεσα, με δρομολόγηση πλοίου αλλά και με τη συνδρομή ακόμα και του Πολεμικού Ναυτικού, οι 7.000 παράνομοι μετανάστες από την Κω.

-Να έρθουν άμεσα στην Κω , ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια αλλά και ακραίες καταστάσεις.

-Να τελειώσει ο μύθος με τη διαδικασία ταυτοποίησης. Στην Κω με 7.000 παράνομους μετανάστες και 600-800 να φτάνουν καθημερινά, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Ας το πάρουν απόφαση επιτέλους.

-Να υπάρξει φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, πόσους παράνομους μετανάστες μπορεί να αντέξει η Κως; Πόσους μπορεί να αντέξει η Ελλάδα;

Ο Δήμος Κω έκανε μια προσπάθεια , προσπαθώντας να μεταφέρει στο γήπεδο τη δομή ταυτοποίησης. Προσπάθησε να υποκαταστήσει το Κράτος που είναι απών από την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποδείχθηκε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Ο κ. Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει λύση εντός της ημέρας».

 Ένταση με αστυνομικούς και μετανάστες το πρωί της Τρίτης 

Οι δηλώσεις του Δημάρχου του νησιού ήρθαν την ώρα που στην Κω υπήρχε νέα ένταση μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kostoday.com, ενώ από χθες βράδυ ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης των μεταναστών στο στάδιο του νησιού Ανταγόρας, οι μετανάστες αρνούνται τώρα να εισέλθουν στο γήπεδο για την διαδικασία διεκπεραίωσης των εγγράφων τους.






Πηγή : rodiaki.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top