Αναδημοσίευση επίκαιρου σχετικού κειμένου ενημέρωσης του Π. Αγγελίδη που αναρτήθηκε στο σάιτ της ΣΚΑΥ στις 15 Φεβρουαρίου.

"Λίγα χρόνια πριν, όταν η υφήλιος χόρευε σε ρυθμούς ανάπτυξης και κανείς δεν περίμενε την απότομη οικονομική κρίση που

αναπόφευκτα άγγιξε και επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη χώρα μας, το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων είχε προβεί στη σύναψη στεγαστικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας.

Ο κύριος λόγος ήταν, από τη μία, ο σταθερός μηνιαίος μισθός, που φυσιολογικά, κρίνοντας και από την μέχρι εκείνη τη στιγμή πορεία της οικονομίας, θα ανέβαινε σταδιακά με τα χρόνια και από την άλλη, οι δελεαστικές προσφορές των τραπεζικών ιδρυμάτων που υπόσχονταν μηνιαία δόση ανάλογη με το ενοίκιο ή ελαφρώς αυξημένη.

Αποτέλεσμα ήταν πολύ συνάδελφοι, να πραγματοποιήσουν το «ελληνικό» όνειρο και να αποκτήσουν την δική τους κατοικία με στεγαστικό δάνειο με δόση ανάλογη με το ενοίκιο ή και λίγο παραπάνω.

Τα τελευταία 4 όμως χρόνια η οικονομική κρίση, τα τρία μνημόνια με τους νόμους και τις διαρθρωτικές αλλαγές που τα συνόδευσαν είχαν ως αποτέλεσμα την οριζόντια περικοπή του μισθού μας περίπου κατά 40%, υπολογίζοντας στο ποσοστό αυτό και τα δώρα – επιδόματα των εορτών και του καλοκαιριού.

Ως αποτέλεσμα, η συρρίκνωση αυτή του μισθού μας, είχε, πολλοί συνάδελφοι να επιχειρήσουν επιτυχώς ή όχι να υπαχθούν στον περίφημο Νόμο Κατσέλη, ή να προβούν σε βραχυχρόνια ρύθμιση της μηνιαίας δόσης τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα, πληρώνοντας μέρος της μηνιαίας δόσης, μόνο τόκους, κλπ, ανάλογα πάντοτε με τη συμφωνία που επιτύγχαναν.

Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως από πλευράς της νέας κυβέρνησης στα πλαίσια των διαρθρωτικών αλλαγών που ετοιμάζονται, εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα πλαίσιο θα ρυθμίζει συνολικά το θέμα των κόκκινων-μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ρυθμισμένα.

Κάνοντας μάλιστα μία έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως ένα σχετικό θέμα είχε τεθεί και στη Βουλή το 2013. Σύμφωνα με την τότε εισήγηση που μπορείτε να δείτε εδώείχε προταθεί η περικοπή του κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Μάλιστα η πρόταση αυτή είχε πάρει δημοσιότητα (δείτε εδώ και εδώ) χωρίς όμως να υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη.



daneia3
Ανάλογες κινήσεις ελάφρυνσης παρόμοιων χρεών που εκ των πραγμάτων πλέον είναι αδύνατο να αποπληρωθούν, έχουν γίνει όπως πληροφορούμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε χώρες που έπληξε η οικονομική κρίση, σε βαθμό ανάλογο με τη δική μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι ως κατηγορία εργαζομένων, τόσο οι αστυνομικοί, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, κληθήκαμε από τις προηγούμενες πρόσφατες κυβερνήσεις, αλλά και πολλές ακόμη φορές στο παρελθόν, να «βάλουμε πλάτη», πληρώνοντας τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο και η πλειοψηφία ημών το έπραξε.

Και τούτο ας μην λησμονούμε ότι συνέβη παρά τις περικοπές των μισθών μας κατά 40% περίπου μεσοσταθμικά, παρά την αυξημένη φορολογία εισοδήματος, τους φόρους για τα ακίνητα, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, τις αυξημένες κατά πολύ μισθολογικές κρατήσεις, τις μειώσεις στα εφάπαξ και τα επικουρικά βοηθήματα των ασφαλιστικών μας ταμείων, παρά τις δυσανάλογες αυξήσεις στις κρατήσεις μας και τέλος το κούρεμα των αποθεματικών που είχαν τα υγιή, όπως ομολογούν οι μελέτες, ασφαλιστικά μας ταμεία.

Με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, τα 11,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατευθυνθούν όχι προς τις τράπεζες, αλλά προς την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» – μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το λόγο αυτό με την παρούσα επιστολή μου, θέλω να κινητοποιήσω το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία μας, την ΠΟΑΣΥ, να κινηθεί άμεσα ώστε να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση αυτή και τα δάνεια των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με εκτίμηση

Αγγελίδης Παναγιώτης

Αντιπρόσωπος της ΕΑΥΘ στην ΠΟΑΣΥ

μέλος της ΣΚΑΥ



skaythess.gr

 
Top