0

Με κίνδυνο της ζωής τους και αντίπαλο τις ελλείψεις και την κρατική αδιαφορία δίνουν λύσεις στο μεταναστευτικό.

Κάθε μέρα αλλά κυρίως κάθε νύχτα δίνουν μάχη για να κρατήσουν ζωντανούς και ασφαλείς τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στις πύλες-εισόδους του Αιγαίου διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους.

Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού που υπηρετούν στο Αιγαίο υπερβαίνουν καθημερινά το μέτρο του δυνατού, καταφέρνοντας το φετινό πολύ δύσκολο καλοκαίρι να διαχειριστούν την ανθρωπιστική μεταναστευτική κρίση με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν όσο κανείς άλλος ως τώρα αρμόδιος φορέας.

Από το… κόψιμο ομφάλιου λώρου σε τοκετό εν πλω μέχρι και τη σίτιση των μεταναστών (η βάρδια στο σκάφος μπορεί να έχει κρατήσει ακόμα και 32 ώρες), η λέξη «αναρμόδιος» δεν θα ακουστεί από τα δικά τους χείλη.

Με δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στις ήδη μειωμένες κατά 2.200 -από το λιμενικό «Καλλικράτη»- οργανικές θέσεις, ο καθημερινός άθλος ξεπερνά κάθε φαντασία για το τι σημαίνει πραγματικότητα για τους λιμενικούς που υπηρετούν στο Αιγαίο.

Αν και τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού κάνουν λόγο για 1.000 άτομα που καταφθάνουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου, τουλάχιστον 2.000 κάθε μέρα πατούν στο ελληνικό έδαφος προσπαθώντας να φτάσουν στη δική τους «Ιθάκη», κάπου στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη.

Από τρία μέχρι και έξι χρόνια, περίπου 150 λιμενικοί είναι «δέσμιοι» των μεταθέσεων και αποσπάσεων και παραμένουν σε νευραλγικές θέσεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι φετινές μεταθέσεις «μπαλώνοντας» εν μέρει το πρόβλημα.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος ξεκίνησε να μελετά από τον Ιανουάριο τις μεταθέσεις, κάθε μήνα ο αριθμός των μετατεθέντων λιγόστευε φτάνοντας μέσα Αυγούστου χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, εξαιτίας παθογενειών τουλάχιστον 10 χρόνων.

Την ίδια στιγμή που κεντρικά Λιμεναρχεία και παραρτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, ο Βόλος, η Αλεξανδρούπολη και τα Χανιά είναι περιέργως υπεράριθμα, στα Δωδεκάνησα, στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες η υποστελέχωση αγγίζει το 30 έως 75%.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

http://www.e-typos.com/gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top