0
Η αντίστροφη μέτρηση για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχει ήδη ξεκινήσει, μετά την καταψήφιση του νέου Μνημονίου από 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την ουσιαστική απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Με τη διασφάλιση ότι η χώρα έχει μπει σε πιο ασφαλή τροχιά μετά το πράσινο φως από το Eurogroup της Παρασκευής στο νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός κοιτάζει πλέον το ημερολόγιό του, προκειμένου να οριστικοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματά του, τα οποία φαίνεται να οδηγούν σε κάλπες στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα
Ο άμεσος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η έγκριση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης, όπως π.χ. από το γερμανικό που ψηφίζει την Τετάρτη, και κατόπιν να αποπληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση έχει εξαγγείλλει πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να αναγκάσει τη διαφωνούσα εσωκομματική αντιπολίτευση να δηλώσει τις προθέσεις της.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του ουσιαστικά δύο πολιτικές επιλογές. Ή μία -που προκρίνεται περισσότερο- είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες και η δεύτερη είναι ο σχηματισμός μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή που θα απολαμβάνει μιας ευρύτερης κοινοβουλευτικής στήριξης.  Υπέρ της δεύτερης άποψης τάσσονται στελέχη όπως π.χ. ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, χαρακτηρίζοντας "ανοησία" τις εκλογές.

Οι δύο εισηγήσεις για κάλπες Σεπτέμβριο ή αργότερα
Ωστόσο, οι εισηγήσεις που υπάρχουν για εκλογές το φθινόπωρο κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Συμφωνα με την πρώτη εισηγηση οι κάλπες πρέπει να στηθούν τον Σεπτέμβριο, πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου. Οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 20η Σεπτεμβρίου και η 13η Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη εισήγηση, που στηρίζεται κυρίως από το οικονομικό επιτελείο, προκρίνει προσφυγη στις κάλπες τον Οκτώβριο με την προσδοκία ότι θα έχει ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η πρώτη αξιολόγηση και θα ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους, κομβικό σημείο για τη στρατηγική του Μαξίμου. Οι ημερομηνίες που υπηρετούν το σενάριο αυτό είναι η Κυριακή 25 Οκτωβρίου εως την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.

Γεροβασίλη: Όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί εκλογές και στέλνει μήνυμα «στις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν» μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, "η πορεία ανάκαμψης της χώρας περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή".

Πλευρά Λαφαζάνη: εκβιασμός η ψήφος εμπιστοσύνης
Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», σε σχέση με το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, τόνιζαν πάντως τον κατάφωρα εκβιαστικό  χαρακτήρα μίας τέτοιας πρότασης που μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να βάλει σε εκβιαστικά διλήμματα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο 3ο μνημόνιο.
Πηγή
thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

κάνε το δικό σου σχόλιο

 
Top