Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές- εμπρησμούς (κατά τα λεγόμενα και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου) φιλοξενήθηκε στο IonianRadio.gr και στην ZantePress24, ο Αντιπύραρχος Στέλιος Γεωργούσης.
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη, ο κ. Γεωργούσης προχώρησε σε διαπιστώσεις, εκτιμήσεις αλλά και στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς  και τα αποτελέσματα τους, για τον περιορισμό αυτών των εγκληματικών ενεργειών.
Ο κ.Γεωργούσης , ιδιαίτερα προσεκτικός στο λόγο του, αποφεύγοντας να δημιουργήσει εντυπώσεις , αλλά χρησιμοποιώντας ισχυρά επιχειρήματα, κατέληξε στη διαπίστωση –κοινή διαπίστωση και θέση και των πολιτών-, ότι δε μιλάμε πια για πυρκαγιές αλλά για εμπρησμούς , χρησιμοποιώντας δε ως κεντρικό παράδειγμα το Σκοπό , που κάθε καλοκαίρι δέχεται αυτού του είδους  τις εγκληματικές συμπεριφορές.
Ο Διοικητής της Π.Υ., απάντησε και στις επίμαχες ερωτήσεις του δημοσιογράφου και των διαδικτυακών φίλων της εκπομπής, για τις δυνατότητες ελέγχου και προστασίας  των περιοχών υψηλού κινδύνου, που θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτό το φαινόμενο.
Στην ίδια συνέντευξη  ο κ.Γεωργούσης , προχώρησε σε διευκρινίσεις και απάντησε σε δημοσιεύματα που θέλουν «χιλιάδες στρεμμάτων» να έχουν καεί από την πύρινη λαίλαπα, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν καεί εξακόσια πενήντα στρέμματα. Επίσης μέσω  της Zantepress24 και του  IonianRadio.gr, έδωσε και την πληροφορία της παρουσίας στη Ζάκυνθο , το επόμενο διάστημα της ΔΑΕ με την υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, ο Διοικητής έδωσε έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και αρχών με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Μεταξύ άλλων ο κ.Γεωργούσης δήλωσε χαρακτηριστικά:
" Oσο αφορά το Κάστρο φέτος είναι στην καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια. Εχει αποψιλωθεί εντελώς , έχει καθαριστεί σε συνεργασία με τους φορείς, μπορούν να περάσουν ανα πάσα στιγμή πυροσβεστικά οχήματα. Θα πρέπει να αποσυρθούν και κάποια κλαδιά που είναι σε δύσβατο σημείο. Πέρα από τη δική μας υπηρεσία φυλάσσεται και από την ομάδα του κ. Γυφτάκη και δουλεύει για πρώτη φορά και το υδρευτικό του δίκτυο
Στις πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο οι φορείς όλοι έγιναν μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο.
Για να στοιχειοθετηθεί εμπρησμός πρέπει να δεις αυτόν που τον προκαλεί. Εκεί είναι και η δυσκολία. Από εδώ και πέρα σε μια δυο ημέρες θα είναι εδώ η ΔΑΕ μαζί με την υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας
Σε ένα υπολογισμό που κάναμε με την Αθήνα για την κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς το κόστος δαπάνης πέρασε τις 100.000 ευρώ
Κάμερες μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποια σημεία όμως κανείς δεν μας εγγυάται ότι δεν θα βρουν τρόπο να τις ξηλώσουν
Φέτος είχαμε συναντηθεί με τον κ.Μαλαπέτσα της Αερολέσχης. Προσπαθούμε με τον Αντιδήμαρχο κ. Στάθη να βρεθούν κάποια χρήματα για τα καύσιμα της αερολέσχης ώστε να επιτηρούν τη Ζάκυνθο και να μας δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση της πυρκαγιάς. Ακόμη και 6.000 ευρώ να βρούμε θα είμαστε ικανοποιημένοι
Εθελοντές πυροσβέστες δεν μπορούν να γίνουν όλοι. Ομως μπορούν να βοηθήσουν διαθέτοντας μηχανηματα κάποιοι πολίτες ή υποδεικνύοντας δρόμους ή ενημερώνοντας μας για εστιες πυρκαγιών ή ακόμη και να έρθουν στο σημείο . Για να γίνουν εθελοντές πυροσβέστες μπορούν να έρθουν στην ΠΥ να πληροφορηθούν τη διαδικασία".

http://www.zantepress24.gr/

 
Top