Η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ χρησιμοποιήθηκε για το «βόλεμα» ημετέρων και για την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας

Ποινικές διώξεις για απιστία σε βάρος του δημοσίου, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατά συναυτουργία, για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, άσκησε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Κλιάμπα, σε βάρος αιρετών και δημόσιων λειτουργών, υπόλογων για ρουσφετολογικές παράνομες προσλήψεις στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και στις διαδικασίες είσπραξης εντάλματος από τον φόρο εισοδήματος.
Υπόλογοι στην υπόθεση είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δήμου Αταβύρου, που ενέκριναν την χρηματοδότηση και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος!
Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, προκάλεσαν τα όσα προέκυψαν από σχετικά ρεπορτάζ αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη θορυβώδη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2011 του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως η διαπίστωση ότι ο πρώην Δήμος Αταβύρου, που δεν υπαγόταν στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χρησιμοποιήθηκε από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, για να επιτευχθεί η παράτυπη χρηματοδότησή της από τον φόρο εισοδήματος.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε, εξετάστηκαν οι εµπλεκόµενοι στη χρηµατοδότηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από το φόρο εισοδήµατος, αλλά και στην αποπληρωµή καταγγελλόµενων ως “ρουσφετολογικών” – παράνοµων προσλήψεων προσωπικού στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Εχει ήδη διαπιστωθεί ότι ο πρώην Δήµος Αταβύρου, που δεν υπαγόταν στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χρησιµοποιήθηκε από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, για να επιτευχθεί η παράτυπη χρηµατοδότησή της, από τον φόρο εισοδήµατος.
Η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κατόρθωσε να εντάξει στο δυναµικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ 225 εργαζοµένους όταν για την πλήρη στελέχωση των πυροφυλακίων της απαιτούντο µόλις 108 άτοµα και για τις διοικητικές της υπηρεσίες αρκούσαν λιγότεροι από 10.
Σύµφωνα µε τις επίσηµες καταστάσεις µισθοδοσίας της, εταιρείας, το προσωπικό της από 148 άτοµα την 30ή Ιουνίου 2010 έφτασε σταδιακά στα 225, την 30ή Σεπτεµβρίου 2010.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι εξάλλου και το γεγονός ότι η δύναµη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί, της καθ΄ύλη αρµόδιας υπηρεσίας για την προστασία του δασικού µας πλούτου, το θέρος, ανέρχεται µόλις σε 175 άτοµα.
Για το 2010 διατέθηκαν, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», µε αποφάσεις που υπέγραψε ο πρώην γενικός γραµµατέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουµάτσος, µέσω του πρώην Δήµου Αταβύρου, οι δαπάνες του οποίου δεν υπόκειντο σε έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 2.245.000 ευρώ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για τις ανάγκες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Η µισθοδοσία της εταιρείας δασοπυρόσβεσης τον Σεπτέµβριο του 2010 µετά από ασύστολες, χωρίς αιδώ και προσχήµατα, προσλήψεις, ανήλθε σε 298.947,94 ευρώ.
Ο πρώην δήμαρχος Αταβύρου κ. Νικ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι τήρησε όλες τις διαδικασίες και ότι είχε την έγκριση του τότε περιφερειάρχη, ενώ τόνισε ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για το πως διατέθηκαν τα χρήµατα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας υποβλήθηκαν στην Πταισµατοδίκη µε υπόµνηµα αντίγραφα από 24 επιστολές που είχαν συνταχθεί την 26η Ιουλίου 2010 από τον πρώην πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλη Κορδίνα, και είχαν αποσταλεί σε δηµάρχους µέλη της και τους ενηµέρωναν για την διεκπεραίωση των αιτηµάτων τους για την πρόσληψη συγκεκριµένων προσώπων στην εταιρεία.
Ο αριθµός των εργαζοµένων έφτασε έτσι, σε ικανοποίηση αιτηµάτων δηµάρχων στους 186 στη Ρόδο και στους 39 στα υπόλοιπα νησιά.
Από τις επιστολές που απεστάλησαν προκύπτει ότι ικανοποιήθηκαν 8 προσλήψεις από τον πρώην δήµαρχο Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυµίου, 5 από τον πρώην αντιδήµαρχο κ. Λ. Καραγιάννη, 8 από τον πρώην δήµαρχο Αφάντου κ. Σ. Διακοσταµατίου, 6 από τον πρώην δήµαρχο Αρχαγγέλου κ. Αλ. Παπουρά, 2 από τον πρώην δήµαρχο Ιαλυσού κ. Στ. Στάγκα, 18 από τον πρώην δήµαρχο Καλλιθέας κ. Ι. Ιατρίδη, 2 από τον πρώην δήµαρχο Καµείρου κ. Δ. Κρητικό, 3 από τον πρώην δήµαρχο Λινδίων κ. Μ. Παλλά, 4 από τον πρώην δήµαρχο Νότιας Ρόδου κ. Μ. Σαββή, 13 από τον πρώην δήµαρχο Πεταλουδών κ. Μ. Κορδίνα, 2 από τον πρώην δήµαρχο Αστυπάλαιας κ. Δ. Κονταράτο, µια από τον πρώην δήµαρχο Αγαθονησίου κ. Ευαγ. Κόττορο, δύο από τον πρώην δήµαρχο Δικαίου κ. Μ. Χατζηκαλύµνιο, 6 από τον πρώην δήµαρχο Ηρακλειδών κ. Στ. Μπίλλη, 3 από τον δήµαρχο Κάσου κ. Δηµ. Ερωτόκριτο, 3 από τον πρώην δήµαρχο Καρπάθου κ. Μ. Ιωαννίδη, 3 από τον πρώην δήµαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση, δύο από τον πρώην δήµαρχο Καλύµνου κ. Γ. Ρούσσο, µια από τον δήµαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου, 6 από τον πρώην δήµαρχο Ολύµπου Καρπάθου κ. Κ. Τσαµπανάκη, 4 από τον δήµαρχο Σύµης κ. Λ. Παπακαλοδούκα και 2 από την πρώην δήµαρχο Χάλκης κ. Ελ. Παναγή.
Για την ίδια υπόθεση έχει υποβάλει υπόµνηµα “φωτιά” ο τότε επικεφαλής της µείζονος µειοψηφίας στο δηµοτικό συµβούλιο κ. Γ. Χατζηµάρκος, ενώ άκρως επιβαρυντικές είναι οι καταθέσεις των κ.κ. Σ. Στάγκα και Αγ. Κωνσταντινίδη.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζημάρκος με υπόμνημά του ανέδειξε ότι η εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε αδρά από το υστέρημα των φορολογούμενων κατοίκων του νησιού, χρησιμοποιήθηκε για το «βόλεμα» ημετέρων και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας!!
Ο κ. Χατζημάρκος επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και συγκεκριμένα στο διάστημα από Ιούλιο έως και Νοέμβριο 2010, έγινε αποδέκτης πολλών πληροφοριών αλλά και καταγγελιών για πραγματοποίηση αθρόων προσλήψεων στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, που οδηγούσαν τον αριθμό των απασχολούμενων στην εταιρεία, σε ύψος ρεκόρ.
Όπως τόνισε, ο πρώην Δήμος έλαβε χρήματα από την κατανομή του Φόρου Εισοδήματος (έτους 2009) υπέρ των ΟΤΑ της Δωδεκανήσου και στη συνέχεια, τα ποσά αυτά τα απέδωσε στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Επεσήμανε ότι ο Δήμος Αταβύρου επελέγη με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή του προληπτικού ελέγχου του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι τη συγκεκριμένη διαπίστωση ο κ. Τσουκαλάς όχι μόνο δεν διέψευσε, αλλά επιβεβαίωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζημάρκος στο γεγονός ότι πρώην δημοτική ταμίας είχε αρνηθεί την απόδοση ποσοστού του Φόρου Εισοδήματος στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου γιατί η παραπάνω διαδικασία είναι εκτός οποιασδήποτε νομοθετικής πρόβλεψης. Το ίδιο φαίνεται να υποστήριξε και η πρώην Διευθύντρια Οικονομικών και Ταμείου του Δήμου Ρόδου.
Εκτίμησε δε ότι η στάση των παραπάνω υπηρεσιακών παραγόντων οφείλεται στην κρίση του ενδιαμέσως εκλιπόντος Επιτρόπου του παραρτήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά και από πόρισμα του Ορκωτού Λογιστή κ. Γ. Μανώλαρου, που είχε κρίνει ως παράτυπες τις επιχορηγήσεις της ΤΕΔΚ.
Η μετέπειτα απόφαση του τότε Δήμου Ρόδου να μην έχει πλέον καμία συμμετοχή στη διαδικασία απόδοσης χρηματικών ποσών στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, οδήγησε, όπως κατήγγειλε ο κ. Χατζημάρκος, στην αναζήτηση λύσης παράκαμψης της προβλεπομένης διαδικασίας προληπτικού ελέγχου από πλευράς του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επεσήμανε έτσι ότι ενώ για το έτος 2010, στον Δήμο Αταβύρου αναλογούσαν τα ποσά των 187.015 ευρώ και 178.946 ευρώ από την πρώτη και δεύτερη κατανομή του Φόρου Εισοδήματος, δόθηκαν επιπλέον, με απόφαση του τότε περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου τα ποσά των 927.000 ευρώ και 1.297.000 ευρώ, στην πρώτη και δεύτερη κατανομή του Φόρου Εισοδήματος, αντίστοιχα!
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι ακόμα και αν θεωρηθεί ότι η διαδικασία κατανομής υπέρ της ΤΕΔΚ του 10% του Φόρου Εισοδήματος ήταν καλυμμένη από την σχετική απόφαση του Συνεδρίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, δημιουργείται το ερώτημα αν το έτος 2010 τηρήθηκε η απόφαση αυτή, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι ούτε η απόφαση του συνεδρίου τηρήθηκε.


 Πηγή   dimokratiki.gr
 
Top