Κάηκαν συνολικά 4.500 στρέμματα, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική


Την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων, αποτεφρώνοντας 4.500 στρέμματα, ανακοίνωσε χθες και επίσημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου.

Από την πρώτη στιγμή, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση ωστόσο εναπόκεινται στο προσωπικό του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου για να αποφανθεί σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες των αρμοδίων υπαλλήλων είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα αναφορικά με τα ακριβή αίτια που την προκάλεσαν.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί καταθέσεις και μαρτυρίες, ενώ το σημείο από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στη θέση «Λιβάδια», έχει διερευνηθεί εξονυχιστικά, προκειμένου να εντοπιστούν τα οποιαδήποτε στοιχεία που θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται και όλα λαμβάνονται υπόψη από τους έμπειρους υπαλλήλους του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής. Η δικογραφία της υπόθεσης με την ολοκλήρωσή της θα κατατεθεί στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω. Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί την Πέμπτη 23 Ιουλίου σε δασική περιοχή μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων.

Το σημείο έναρξης της φωτιάς, που ήταν στην καρδιά του δάσους, αμέσως προκάλεσε υποψίες ότι πρόκειται για εμπρησμό αφού ούτε καλώδια της ΔΕΗ, ούτε κυψέλες μελισσών αλλά ούτε και δρόμος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Αν και στο νησί μας την ημέρα εκείνη δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι πύρινες γλώσσες της έκαιγαν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνούσε ορισμένες φορές ακόμη και τα 3,5 χιλιόμετρα μέτωπο, ενώ έκαιγε σε δύσβατη περιοχή όπου ήταν αδύνατη η πρόσβαση από χερσαίες δυνάμεις. Οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα αεροσκάφη δεν κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο πριν τη δύση του ηλίου, με αποτέλεσμα οι επίγειες δυνάμεις να «παλεύουν» με τις φλόγες όλη τη νύχτα σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν καλλιέργειες, χωριά αλλά και τις λοιπές δασικές περιοχές του νησιού.

Τα μέτωπα είχαν διασπαστεί και η μάχη ήταν σκληρή και άνιση πολλές φορές, ενώ εθελοντές ακόμη και πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και στους πυκνούς καπνούς και χρειάστηκε η παρέμβαση των υπολοίπων για την διάσωση και απομάκρυνσή τους.

Το πρωί της 24ης Ιουλίου βρήκε τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού να παλεύουν ακόμη με την φωτιά, όμως η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη. Μέχρι το μεσημέρι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κράτησαν στο σημείο τις δυνάμεις πυρόσβεσης για αρκετές ώρες και τους πυροσβέστες για τις επόμενες ημέρες.
Ο απολογισμός θλιβερός: 4.500 στρέμματα πυκνού δάσους, αλλά και θάμνων είχαν γίνει στάχτη!



Η ανακοίνωση της ΠΥΡ
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και υπογράφεται από τον διοικητή, Πύραρχο Βασίλη Κοκμοτό, αναφέρονται τα εξής:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη 23-07-2015 και περί ώρα 11:20 σε δασική περιοχή μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων.

Η Υπηρεσία μας ανταποκρίθηκε άμεσα κινητοποιώντας το σύνολο των Πυροσβεστικών Δυνάμεων του νησιού που στη διάρκεια της ημέρας ενισχύθηκαν με πεζοπόρο τμήμα πενήντα (50) Πυροσβεστών και έντεκα (11) Πυροσβεστικά Οχήματα με πληρώματα σαράντα δύο (42) πυροσβέστες από υπηρεσίες του Νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης.  Από αέρος, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συμμετείχαν τέσσερα (4) ελικόπτερα και δύο (2) αεροσκάφη.

Στην προσπάθειά μας αυτή ενεργό και καθοριστικό ρόλο είχαν η 95 ΑΔΤΕ, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου οι οποίοι με τις άμεσες ενέργειες τους και τις δυνάμεις που κινητοποίησαν, ενίσχυσαν ουσιαστικά το μηχανισμό καταστολής και μας έδωσαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε πληρέστερα το έργο της πυρόσβεσης.

Η ουσιαστική και πολυεπίπεδη συμβολή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αναδεικνύει την υψηλού επιπέδου συνεργασία των φορέων στο νησί μας, αλλά και τη συναντίληψη που υπάρχει στην αντιμετώπιση και διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Εκτός των άλλων, θα ήταν παράλειψη μας να μην αναφέρουμε και το σύνολο των λοιπών φορέων, εθελοντικών ομάδων, οργανώσεων και πολιτών που η κινητοποίηση τους υπήρξε άμεση, και φανερώνει την ευαισθητοποίηση τους για την προστασία του δασικού πλούτου του τόπου μας.

Συγκεκριμένα:
• Την Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Δωδεκανήσου
• Τη Διεύθυνση Δασών Ν. Δωδεκανήσου
• Την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ.
• Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ατταβύρου
• Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
• Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών & Διασωστών Ε.Ε.Σ.
• Το Σύλλογο Ραδιοσυχνότητας Πολιτών Ν. Δωδεκανήσου Ε.Ο.Π.Κ.
• Την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου
• Τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σορωνής
• Την Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου

Τέλος, θα πρέπει να μνημονεύσουμε και να εξάρουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αναφορικά με τη Διοικητική Υποστήριξη του προσωπικού, καθώς υπήρξε υποδειγματική και επέτρεψε στο σύνολο των συμμετεχόντων να ενεργούν ακαταπαύστως μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ιδιαίτερα:
• Τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
• Τον  όμιλο Επιχειρήσεων Ι. Χατζηλαζάρου Hhotels
• Την επιχείρηση Παντελής Κουγιός ΑΒΕΕ ΒΑΠ
• Την επιχείρηση Νύμφη Α.Ε.
• Την αλυσίδα super market ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε όλους τους ανωτέρω αλλά και σε όλους όσοι ανώνυμα και αυτοβούλως ήλθαν στο πλάι μας και συνέδραμαν με τον οποιονδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς, ο Διοικητής και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου εκφράζουν τις ειλικρινείς ευχαριστίες τους.                                                                                                              

Ο Διοικητής
Βασίλειος Π. Κοκμοτός
Πύραρχος».


Πηγή : rodiaki.gr

 
Top