Μέτρα για να αποφευχθούν πιθανά φαινόμενα θερμοπληξίας πρέπει να υιοθετήσουν οι πολίτες δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες. Προτείνεται λοιπόν κατ' αρχάς να αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω τις πολύ ζεστές μέρες εκτός κι αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη και τότε μόνο με ανοιχτόχρωμα, αέρινα ρούχα, γυαλιά ηλίου και καπέλο, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου Ιωάννη Νικόπουλου. Για όσους μείνουν στο σπίτι, να μη βάζουν το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να κρατούν κλειστά τα παραθυρόφυλλα μέχρι και τη δύση του ήλιου.
Πρωταρχικό ρόλο παίζει και η διατροφή, καθώς είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε πολλές θερμίδες αλλά μικρά, ελαφριά γεύματα, πολλά φρούτα και λαχανικά και πολλά υγρά, εξαιρουμένου βεβαίως του αλκοόλ που αντενδείκνυται. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις πιο ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους που θα πρέπει να δώσουν ακόμη περισσότερη προσοχή και να συμβουλευτούν οπωσδήποτε τους γιατρούς τους καθώς και στα βρέφη τα οποία καλό είναι να ντύνουμε με ελαφρά ρούχα και να τους δίνουμε πολλά υγρά.
Όσον αφορά τους λουόμενους ο κ. Νικόπουλος εξέφρασε την πικρία του για τη μη τήρηση των ασφαλέστερων ωρών έκθεσης στον ήλιο οι οποίες είναι το πρωί ως τη μία το μεσημέρι και από τις έξι με εφτά το απόγευμα και μετά, ώστε να προληφθούν εγκαύματα και δερματικές παθήσεις.
Τα συχνότερα συμπτώματα που μας προϊδεάζουν για θερμοπληξία είναι η κεφαλαλγία, η έντονη αίσθηση ναυτίας και γενικότερης καταβολής, η εφίδρωση, τα λιποθυμικά επεισόδια, οι σπασμοί, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ακόμη και κώμα.
Τέλος, αν τύχει να βρεθούμε παρόντες σε ανάλογο περιστατικό, μπορούμε να παρέχουμε κάποιες πρώτες βοήθειες μεταφέροντας το άτομο σε σκιερό και δροσερό μέρος, βγάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα ρούχα από πάνω του και τοποθετώντας επιθέματα σε μέτωπο, μασχάλες και βουβωνική χώρα.

Λαμπρινή Αθανασίου

vimanews.gr
 
Top