Μαίνεται η πύρινη κόλαση στην περιοχή μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων ενώ υπάρχουν φόβοι για συνέχιση της πυρκαγιάς και σε άλλες περιοχές.
Αρχικά, μετά από 7 ολόκληρες ώρες σκληρής μάχης με τις φλόγες φάνηκε ότι μπορούσε να τεθεί υπό μερικό έλεγχο, πράγμα που δεν κατέστη τελικά δυνατό και η πύρινη λαίλαπα συνέχισε την διαδρομή της, με μικρότερες εστίες λόγω και των ανέμων που φυσούσαν.
Να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν ρίψεις νερού από αέρος οι οποίες σταμάτησαν γύρω στις 9 το βράδυ ενώ πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι συνεχίζει να καίει δασική έκταση και το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αποφάσισε να ενισχύσει τις επίγειες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Κόκκινο: "Η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Ζητήσαμε να έρθουν οχήματα και εθελοντές, αλλά τελικά αύριο το πρωί περιμένουμε να έρθουν από τον Πειραιά 50 άτομα και 10 οχήματα για να συνδράμουν στις προσπάθειες. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Ευτυχώς ο άνεμος δεν είναι τόσο δυνατός τώρα το βράδυ. Τα μέσα που διαθέτει το νησί είναι λίγα για να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά..." όπως δήλωσε στο AEGEANTODAY.GR.
Πάντως οι ρίψεις με το ελικόπτερο δεν βοήθησαν πολύ ενώ στην όλη προσπάθεια οι αρχές καλούν και εθελοντές με οχήματα να σπεύσουν για βοήθεια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό και τα βασικά αίτια διερευνώνται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 11  το πρωί  σε δασική περιοχή ανάμεσα στ' Απόλλωνα και στα Λάερμα στην θέση Λιβάδα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τον Ρ/Σ "Παλμός", το δυστύχημα ήταν ότι οι εστίες των πυρκαγιών που εκδηλωνόταν συνεχώς ήταν πολλές εξαιτίας της παρουσίας των αιγοπροβάτων που συνέβαλαν στην επέκταση της.
Σημαντική όμως ήταν και η συνδρομή των ιδιοκτητών χωματουργικών μηχανημάτων οι οποίοι άμεσα έσπευσαν στην περιοχή και δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες καθώς η περιοχή ήταν δύσβατη επειδή δεν υπήρχαν οι αναγκαίοι οδικοί δρόμοι όπως τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Στην όλη επιχείρηση  εκτός από τις επίγειες δυνάμεις συμμετέχουν και πέντε  εναέρια μέσα εκ των οποίων τα  δύο  καναντέρ έφτασαν  στη Ρόδο στις 4 σήμερα το απόγευμα και αμέσως ρίχτηκαν στην μάχη με συνεχείς ρίψεις νερού στο πύρινο μέτωπο συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό του. Επίσης αργά το απόγευμα έφτασαν από την Αθήνα και δυνάμεις των ΕΜΑΚ για να συμβάλλουν στην πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των  CMPR Κωνσταντίνο Μαντικό έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλες  τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις προκειμένου η πυρκαγιά  που έκαιγε σε χαράδρες και δύσβατες περιοχές να τεθεί υπό μερικό  έλεγχο πριν πέσει η νύχτα και σταματήσει η συνδρομή των εναέριων μέσων.
Πάντως ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος φανερά εκνευρισμένος κατήγγειλε ότι καθυστέρησαν τα καναντέρ να έρθουν στη Ρόδο και την όλη ευθύνη όπως είπε φέρει το κεντρικό κράτος το οποίο εκτός των άλλων δεν προέβη και στην εκτέλεση των απαιτούμενων έργων για την διάνοιξη των δασικών και αγροτικών δρόμων την φετινή χρονιά.
Για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων φορέων που έχουν την ευθύνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έκανε λόγο μιλώντας  στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Απολλώνων Βασίλης Πιπέρης ο οποίος κατήγγειλε ότι αγνοούνται οι τοπικοί φορείς που γνωρίζουν καλά τις περιοχές στις οποίες επεκτείνεται η πυρκαγιά.
Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο της Ρόδου οι δύο εθελοντές από την ομάδα της Σαλάκου, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και κατάφεραν να βγουν σώοι και αβλαβείς με την βοήθεια των συναδέλφων τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκατοντάδες στρέμματα παρθένου ή αναδασωτέου δάσους έχουν γίνει στάχτη από την σημερινή πυρκαγιά όπως και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

aegeantoday.gr/
 
Top