Τι απαντά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστυνομικών Υπαλλήλων

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στις τάξεις της τοπικής ΕΛΑΣ η απόφαση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου να εξαπολύσει δριμεία επίθεση σε επιτελείς και αστυνομικούς για την έλλειψη αστυνόμευσης, κυρίως των αθιγγάνων και των μεταναστών.
Με βάρδιες 23 αστυνομικών για ολόκληρο το νησί για να εξασφαλιστεί στοιχειώδης αστυνόμευση, με την υποχρέωση των αστυνομικών να φυλάττουν καθημερινά στόχους (από προξενεία, μέχρι τη συναγωγή και τουρίστες από το Ισραήλ) και ενώ ουδέποτε έχει οχληθεί για την παροχή συνδρομής ή βοήθειας η ηγεσία της τοπικής ΕΛΑΣ από τις δημοτικές υπηρεσίες, η επίθεση του δημάρχου, προκάλεσε αντιδράσεις:
«Εμείς δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας καθημερινά κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ενώ ο αριθμός του προσωπικού υπολείπεται κατά 40% από εκείνον που προέβλεπε το οργανόγραμμα της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Εμείς δεν δώσαμε προεκλογικά καμία υπόσχεση, την οποία δεν τηρήσαμε. Είναι συνήθης τακτική για ορισμένους πολιτικούς να μετακυλούν τις ευθύνες σε κάποιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν επιτρέπεται να έχουν φωνή, δεν επιτρέπεται να αντιδρούν. Εμείς ως αστυνομικοί αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, ας αναλάβουν ορισμένοι και το δικό τους», δήλωσε χθες στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας, με «κομψό» τρόπο, στον δήμαρχο ότι προεκλογικώς ήταν εκείνος που είχε υποσχεθεί την απομάκρυνση των τσιγγάνων και την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος, χωρίς όμως να κάνει μέχρι σήμερα κάτι το ουσιαστικό στην συγκεκριμένη κατεύθυνση.
«Η οικονομική συγκυρία που ζούμε δεν ευνοεί αυτούς που προσπαθούν να μετακυλήσουν ευθύνες. Είναι καιρός συγκροτημένα και συντονισμένα να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα. Η κοινωνία της Ρόδου είναι εξάλλου μικρή και γνωρίζει ο καθένας μας ποιος φταίει και γιατί», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης, οι αστυνομικοί, έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για τις «κορώνες» του δημάρχου και επ’ αυτού του ζητήματος.
Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει, συλληφθεί και έχουν κινηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την διευθέτησή  τους, περίπου 7.000 μετανάστες. Σε όλες τις περιπτώσεις οι διαδικασίες κινήθηκαν από το λιγοστό προσωπικό της αστυνομίας και του λιμενικού, χωρίς τη συνδρομή του Δήμου Ρόδου.
Όταν η δημοτική αρχή κλήθηκε να συνδράμει σε 80 εξ’ αυτών που αντικειμενικά υφίστατο πρόβλημα στη σίτιση τους και στην εξεύρεση χώρου διαμονής τους και διαμαρτύρεται δια του δημάρχου, για δήθεν «ανικανότητα» των αρμοδίων, τότε καθίσταται σαφές, πως αντιλαμβάνεται τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, η δημοτική αρχή.
Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος με δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως ειδικά το θέμα των τσιγγάνων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Επιτέθηκε στον αστυνομικό διευθυντή, υποστηρίζοντας ότι “δεν κάνει τη δουλειά του” γιατί δεν γίνονται εντατικοί έλεγχοι στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, προτείνοντας ευθέως να απαγορεύεται η είσοδος στο νησί των τσιγγάνων, πράγμα που δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου.
Αναφορικά με τους ελέγχους για την παράνομη πορνεία κυρίως στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, οι αστυνομικοί τονίζουν ότι πρόκειται για πταισματικές πλέον παραβάσεις και δεν προβλέπονται από το νόμο συλλήψεις.
Σε ό,τι αφορά φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών σε πάρκα, θυμίζουν ότι οι συλλήψεις είναι διαρκείς και δεν φτάνει η καταστολή για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων δεν είναι ευθύνη της αστυνομίας.



 Πηγή: dimokratiki.gr
 
Top