Πάνω από 2.000 στρέμματα πευκοδάσους και πολλά ερωτηματικά άφησε πίσω της η πύρινη "κόλαση" που ξέσπασε το  πρωί της Πέμπτης, σε πευκοδάσος ανάμεσα στα Λάερμα και τ Απόλλωνα.

Οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές του νησιού μας, που έδωσαν γιγάντια μάχη, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά τα ξημερώματα, αποτρέποντας έτσι τα χειρότερα.

Στην ευρύτερη περιοχή όπου η πύρινη λαίλαπα μετέτρεψε σε στάχτη ότι βρήκε στο πέρασμά της, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς επίσης και εθελοντικές ομάδες μέχρι να εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος.

Πιθανόν να οφείλεται σε εμπρησμό η πυρκαγιά

Ύποπτη πυρκαγιά, κατά πάσα πιθανότητα έργο εμπρηστών, μαίνεται από χθες το πρωί στην καρδιά του νησιού της Ρόδου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή «Λιβάδια», μεταξύ Λαέρμων και Απολλώνων, και όλο το βράδυ δινόταν μάχη για να καταφέρουν να την αντιμετωπίσουν οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και να μην επεκταθεί, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά.

Σύμφωνα με τους ανεπίσημους υπολογισμούς εκτιμάται ότι κάηκαν 1000 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ υπήρχε κίνδυνος να ξεφύγει η φωτιά το βράδυ και προς τις άλλες δασικές περιοχές του νησιού και να μεγαλώσει το μέγεθος της καταστροφής.

Η φωτιά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εκδηλώθηκε στην καρδιά πυκνού δάσους και σε σημείο όπου νοερά «χωρίζεται» το νησί σε δύο μέρη, χωρίς να υπάρχει σε κοντινή απόσταση δρόμος. Επίσης όταν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική η φωτιά ήταν ήδη μεγάλη, χωρίς προηγουμένως να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε το παραμικρό (κατά την πρόκληση της), παρά το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει φυλάκιο για πυρκαγιές, αυτό των Λαέρμων. Όλα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τις υποψίες ότι μόνο τυχαίο περιστατικό δεν ήταν!

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα κομμάτι που έκαψε η χθεσινή φωτιά είχε και πάλι καεί το 1988 και είχε γίνει αναδάσωση. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εκτάσεις ήταν πυκνό παρθένο δάσος με τεράστια δέντρα ακόμη και δίπλα από τους δασικούς δρόμους.
Το χρονικό της φωτιάς

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί όταν ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου για φωτιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή «Λιβάδια», μεταξύ Απολλώνων και Λαέρμων. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και μεγάλη καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «μεγάλη φωτιά», οι οποίες και τελικά επιβεβαιώθηκαν. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με οχήματα και προσωπικό, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, των εθελοντικών ομάδων από ολόκληρο το νησί, αστυνομία και στρατός ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες!

Παράλληλα το πυροσβεστικό ελικόπτερο ξεκίνησε να κάνει ρίψεις από αέρος, ενώ δήμος και Περιφέρεια τέθηκαν σε επιφυλακή και έστειλαν όλα τα μηχανήματα τους στο τόπο της πυρκαγιάς.

Μέσα σε λίγες ώρες, αν και στην περιοχή δεν έπνεαν ενισχυμένοι άνεμοι, η κατάσταση είχε γίνει ανεξέλεγκτη!

Μαύρος, πυκνός καπνός υπήρχε παντού και είχε σκεπάσει την περιοχή, ενώ οι πύρινες γλώσσες συνέχιζαν ανεμπόδιστες το ανελέητο έργο τους στην δασική αυτή έκταση. Το μέτωπο της φωτιάς μεγάλο, μέχρι το μεσημέρι οι δασοπυροσβέστες εκτιμούσαν ότι πρέπει να ήταν περί τα 3,5 χιλιόμετρα και έκαιγε σε δύσβατη περιοχή που ήταν αδύνατον να την προσεγγίσουν χερσαίες δυνάμεις ή ακόμη και χωματουργικά μηχανήματα. Όλες οι ελπίδες είχαν στηριχτεί στο έργο που γινόταν από αέρος.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το μεσημέρι ζητήθηκε η συνδρομή και άλλων πυροσβεστικών αεροσκαφών από άλλες περιοχές της χώρας, και τελικά νωρίς το απόγευμα ξεκίνησαν ρίψεις άλλο ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο (δύο στο σύνολο) και ένα αεροπλάνο τύπου σινούκ.

Η φωτιά είχε πλέον στραφεί προς τα Απόλλωνα και περίπου στις 6 το απόγευμα απείχε μερικά χιλιόμετρα από το χωριό, με κατεύθυνση προς τον Έμπωνα.

Στόχος ήταν πλέον και η προστασία του χωριού από την φωτιά. Ομάδες εθελοντών έφτιαξαν ένα «τείχος» μαζί με μηχανήματα λίγο έξω από τις παρυφές στα Απόλλωνα, ενώ οι μάχη με τις φλόγες συνεχίζονταν για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην κατάσβεση.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως από το μεσημέρι και μετά εκτός από το μεγάλο μέτωπο, οι δασοπυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν και τις πολλές εστίες που είχαν δημιουργηθεί από την διάσπαση της φωτιάς στην περιοχή.

Στόχος όλων να καταφέρουν να την «πιάσουν» πριν να βραδιάσει, καθώς το σκοτάδι θα δυσκόλευε το έργο της κατάσβεσης.

Μέχρι τις 9 το βράδυ συνεχίζονταν οι ρίψεις από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, ενώ τα χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούσαν να ανοίξουν ζώνες και να προστατεύσουν περιοχές από τις οποίες τυχόν θα περνούσε η φωτιά. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να σωθούν αρκετές καλλιέργειες στην περιοχή, όμως η προσπάθεια συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ με τον αέρα να κάνει «παιχνίδια» σε βάρος των δασοπυροσβεστών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες και συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ η φορά της φωτιάς άλλαζε κατά διαστήματα κατεύθυνση την μία προς την ήδη καμένη περιοχή των Λαέρμων και την άλλη προς Απόλλωνα. Όλοι γνώριζαν πως θα ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ.

Συνολικά στην πυρκαγιά ενεργούσαν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 40 άνδρες, όλα τα οχήματα και το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού, ο στρατός με προσωπικό και οχήματα, ενώ δύναμη της αστυνομίας βρισκόταν σε εγρήγορση προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων και να παρέμβει όπου απαιτούνταν.

Επίσης αργά το απόγευμα κατέφθασαν στο νησί μας και δύο αεροπλάνα τύπου καναντέρ τα οποία μαζί με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα βοηθούσαν από αέρος στην κατάσβεση της φωτιάς. Παράλληλα χθες το βράδυ ήρθαν στην Ρόδο από τον Πειραιά 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα και από την Θεσσαλονίκη με C130 άλλα 40 άτομα και 11 άνδρες της ΕΜΑΚ από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με σούπερ πούμα, για να συμμετάσχουν και αυτοί στο έργο των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού μας.

Κινδύνευσαν να καούν
Δραματικές στιγμές εξελίχθηκαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να δίνουν πραγματικές μάχες με τις φλόγες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΡΟΔΙΑΚΗ χθες το απόγευμα, ο εντεταλμένος αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Αγαπητός Πάλλας, δύο από τους δεκάδες εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή εγκλωβίστηκαν στιγμιαία μέσα στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά ευτυχώς κατάφεραν με την βοήθεια συναδέλφων τους να βγουν σώοι και αβλαβείς πριν χάσουν τις αισθήσεις τους.

Ωστόσο εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου, προκειμένου να τους παρασχεθούν προληπτικά οι πρώτες βοήθειες.

Λίγη ώρα νωρίτερα δύο ακόμα πυροσβέστες κινδύνευσαν με αντίστοιχο τρόπο παλεύοντας με ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα της φωτιάς κοντά στα Απόλλωνα, ενώ και αργά το απόγευμα άλλοι εθελοντές «πνίγηκαν» από τους πυκνούς καπνούς και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τους συναδέλφους τους.

Μέχρι αργά το απόγευμα η κατάσταση παρέμενε δύσκολη
Μέχρι χτες το απόγευμα, η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι δύσκολη για τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή. Μηχανήματα της περιφέρειας, του δήμου αλλά και ιδιωτών αν και βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής.

Υπό τον κίνδυνο να υπάρξει εγκλωβισμός μηχανήματα και προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων, κρατήθηκαν σε ασφαλή απόσταση, και επιχείρησαν να κατασβήσουν τη φωτιά όπου και όποτε αυτό ήταν εφικτό.

Το δύσβατο της περιοχής και το γεγονός ότι η φωτιά είχε ταυτόχρονα πολλά μέτωπα δυσκόλεψαν το έργο τους, ενώ τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν δεν κατάφεραν μέχρι εκείνη την ώρα να την περιορίσουν αποτελεσματικά.

Αναμενόταν από όλους η αποστολή δύο αεροπλάνων Canadair, ώστε μέχρι το βράδυ να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκφράζονταν φόβοι ότι το βράδυ με τη δύση του ήλιου δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η κατάσβεση.

Οι φόβοι όλων εστιάζονταν στο δάσος του προφήτη Ηλία και στην περιοχή Φουντουκλί ακριβώς από κάτω, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δυνάμωσαν επικίνδυνα.

Επιστρέφει εκτάκτως ο περιφερειάρχης

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που χτες βρισκόταν στην Αθήνα, τροποποίησε το πρόγραμμά του και επιστρέφει σήμερα στη Ρόδο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο περιφερειάρχης που είχε προγραμματίσει διήμερο ταξίδι επαφών στην πρωτεύουσα πρόκειται να επιστρέψει σήμερα με το πρώτο πρωινό αεροπλάνο και να μεταβεί αμέσως στο μέτωπο της φωτιάς.

Στην «πρώτη γραμμή» και ο δήμαρχος
Από νωρίς βρέθηκε, χθες, στον τόπο της μεγάλης πυρκαγιάς ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος, κατά τη διάρκεια της ημέρας, απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας που διαθέτουν μεγάλα μηχανήματα όπως μπουλντόζες και τρακτέρ να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Μιλώντας στη «Ρ», ο Δήμαρχος χθες το απόγευμα και ενώ η καταστροφική πυρκαγιά βρισκόταν σε κρίσιμο στάδιο, περιέγραψε με δραματικούς τόνους την προσπάθεια να την «πιάσουν» πριν φθάσει στις αγροτικές περιοχές των Απολλώνων, μια και είχε ξεφύγει από τα Λάερμα.

Ήδη, εκείνη την ώρα, είχαν ριχθεί στη μάχη όλες οι επίγειες δυνάμεις που διαθέτει το νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η πυροσβεστική, ο στρατός, η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και, βέβαια, οι εθελοντικές ομάδες.

Νωρίς το απόγευμα, λοιπόν, η κατάσταση ήταν δραματική γιατί η φωτιά έκαιγε σε πολλά σημεία και ήταν αδύνατον να την ελέγξουν από παντού ενώ ήδη “δούλευαν” μπουλντόζες και άλλα βαριά μηχανήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την περιγραφή του Δημάρχου, εκείνη την ώρα η πύρινη λαίλαπα βρισκόταν πέντε χιλιόμετρα από αγροτικές εκτάσεις και οι δυνάμεις κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να “πιάσουν” τη φωτιά πριν μπει στα χωράφια.

Ο Δήμαρχος, βρισκόταν επιτόπου από νωρίς, μαζί με τον στρατηγό, τον Διοίκητή και τον Υποδιοικητή της ΠΥΡ ενώ αργά το απόγευμα της χθεσινής ημέρας συγκάλεσε συντονιστικό στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Απολλώνων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Πηγή : rodiaki.gr/
 
Top