Συνολικά 221 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο διάστημα του τελευταίου τριημέρου (από τις 06:00 της Παρασκευής έως τη Δευτέρα), εκ των οποίων 79 την Παρασκευή, 74 το Σάββατο και 68 την Κυριακή.
Σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα), την Αττική (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού), τη νότια Στερεά Ελλάδα, την κεντρική και νότια Εύβοια, τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Οι φωτιές του τριημέρου, με βάση τις καιρικές συνθήκες, θύμιζαν το καυτό καλοκαίρι του 2007 (βορειοανατολικοί άνεμοι) με τις ριπές του ανέμου να φτάνουν τα 10 μποφόρ.
Σχετικά με τα αίτια των μεγάλων πυρκαγιών, οι έρευνες των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεχίζονται ακόμα και για την περίπτωση του Υμηττού, παρά το γεγονός ότι ενώπιον της Δικαιοσύνης βρέθηκαν ένας 67χρονος μελισσοκόμος και ο 58χρονος βοηθός του βουλγαρικής υπηκοότητας, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.Εν τω μεταξύ, στο αίτημα της Ελλάδας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνάμεων σε εναέρια μέσα ανταποκρίθηκε η Γαλλία, η οποία το Σάββατο έστειλε δύο Canadair CL 415, ένα αεροσκάφος Beechcraft για εναέρια επιτήρηση και 16μελές πλήρωμα.
Πύρινα Μέτωπα
Μεγάλες φωτιές, εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή της Ασίνης και στα Λευκάκια Αργολίδας, απειλώντας κατοικημένες περιοχές, ενώ σε έλεγχο τέθηκαν άμεσα οι πυρκαγιές σε δασική έκταση στην περιοχή Πούντες στο Πυθαγόρειο Σάμου, στο Πόρτο Χέλι και συγκεκριμένα στη θέση Κόστα, καθώς επίσης και στο Μενίδι, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Την ίδια στιγμή σε αυξημένη επικινδυνότητα θα βρίσκονται πολλές περιοχές στις επόμενες ημέρες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ευνοούν την εκδήλωση νέων πυρκαγιών.

http://www.imerisia.gr/
 
Top