Του Γιάννη Σπυρούνη

Δραματικές στιγμές έζησαν χθες οι πυροσβέστες που αντιμετώπισαν τη μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφιλιάς στα όρια Ηλείας και Αχαΐας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 120 στρέμματα πευκόφυτου πυκνού δάσους έγιναν στάχτη, πιθανότατα από εμπρησμό. Πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν πως η φωτιά ξεκίνησε μέσα στο δάσος και όχι από την παραλία και λόγω των ανέμων έλαβε κατεύθυνση προς τη θάλασσα.Το μεγάλο στοίχημα που είχαν θέσει οι πυροσβέστες να μην περάσει την αντιπυρική ζώνη και κατευθυνθεί η πυρκαγιά προς το Κοτύχι, έως αργά το βράδυ φάνηκε πως κερδήθηκε. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Κουνουπελάκι και έφτασε έως την αντιπυρική ζώνη την περιοχή Νησάκι. Οι πυροσβέστες παρέμειναν όλη τη νύχτα στην περιοχή της πυρκαγιάς «καθαρίζοντας» μικροεστίες που έκαιγαν ακόμα και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα ο πυροφύλακας της περιοχής αντιλήφθηκε άμεσα τις φλόγες και τους καπνούς που ξεπήδησαν μέσα από το δάσος της Στροφυλιάς, στην περιοχή Κουνουπελάκι. Άμεσα και με σωστή εκτίμηση της κατάστασης ενημέρωσε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ εκτιμήθηκε σωστά από την πρώτη στιγμή η αναγκαιότητα επέμβασης εναέριων μέσων. Πολύ γρήγορα έφτασαν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις από τις υπηρεσίες Λεχαινών, Αμαλιάδας και Πύργου, οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας καθώς και δύο Canadair CL 215, ενώ άλλα δύο CL 415 προστέθηκαν στη συνέχεια. Η μάχη με τις φλόγες ήταν σκληρή, καθώς οι πυροσβέστες έσβηναν μια εστία και λίγο πιο δίπλα ξεπηδούσε κάποια άλλη. Το πευκόφυτο δάσος παραδιδόταν στις φλόγες με ταχύτητα και ο συνδυασμός δράσης των επίγειων και εναέριων δυνάμεων έφερε αποτέλεσμα. Το συντονισμό της κατάσβεσης ανέλαβε ο Ηλείος Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος έχοντας δίπλα του τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Ματθαιόπουλο και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Κώστα Κυριακόπουλο. Δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη τη νύχτα, με ενισχύσεις από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία, τμήματα της ΕΜΑΚ και πεζοπόρα.

Στην περιοχή έφτασε άμεσα ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους συνεργάτες του, για να βοηθήσουν με μέσα όπου χρειαστεί. Παράλληλα ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο που έφτασαν και αυτοί άμεσα στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε δηλώσεις του τόνισε πως «η κινητοποίηση ήταν άμεση  και αποτελεσματική με την πολιτική προστασία του δήμου, της περιφέρειας, της αποκεντρωμένης διοίκησης, της πυροσβεστικής της αστυνομίας, όλων των εμπλεκομένων φορέων. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία. Θεωρώ πως ήταν αποτελεσματικές οι πρώτες παρεμβάσεις. Είμαστε εδώ για ότι άλλο χρειαστεί προκειμένου να προστατέψουμε το ιδιαίτερο δάσος της Στροφυλιάς». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ανέφερε πως «η φωτιά ευτυχώς δεν πήρε μεγάλη έκταση σε ένα σημείο που προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura. Έγιναν συντονισμένες προσπάθειες απότ ο δήμο και την Περιφέρεια και φυσικά η Πυροσβεστική από εδάφους και από αέρος. Μέχρι στιγμής η κατάσταση ελέγχεται και δεν έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση. Είναι ένα δάσος μοναδικό στην Ελλάδα και πιστεύω πως θα σωθεί». Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μιλώντας για την πυρκαγιά είπε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, γιατί το δάσος είναι πολύ πυκνό. Τις επόμενες ώρες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν ξέρουμε την έκταση της ζημιάς, νομίζουμε πως δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο δάσος και λίγο να πληγεί είναι μεγάλη απώλεια. Είμαστε εδώ με την πυροσβεστική και την πολιτική προστασία για να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες».

http://magicnews.gr/
 
Top