Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο εγγράφου που έστειλε η Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.) στις δασικές, και όχι μόνο, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης αναφορικά με την καθιέρωση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Ανοιχτού Κώδικα.
Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Παρά τα σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει παραμένει αναξιοποίητο από την ελληνική δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιείται ευρέως ή και κατ’ αποκλειστικότητα από τις κρατικές υπηρεσίες.
Με το έγγραφό της, η Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι., ενημερώνει τις υπηρεσίες ότι αντί να αγοράσουν λογισμικό ARCGIS για την αποτύπωση εκτάσεων σε ψηφιακό υπόβαθρο να επιλέξουν τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών QGIS, το οποίο εγκαθίσταται εύκολα στους υπολογιστές με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, το λογισμικό QGIS είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση από το εμπορικό ARCGIS και έχει τις ίδιες δυνατότητες με αυτό καθώς σαν εργαλείο εμφανίζει και επεξεργάζεται αρχεία τύπου shapefile τα οποία έχουν προσκομίσει μελετητές ή έχουν δημιουργήσει οι υπηρεσίες για την αποτύπωση των εκτάσεων που επιθυμούν σε ψηφιακό υπόβαθρο. Για την εκμάθησή του υπάρχουν στο διαδίκτυο αρχεία με οδηγίες για χαρτογράφηση με ανοικτό λογισμικό qgis ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα σχετικού σεμιναρίου από το ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης.
Η χρήση του ελεύθερου λογισμικού επιβάλλεται και από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και από την Ευρωπαική πρακτική, όπως η εφαρμογή του στο Ιταλικό Δημόσιο «Το Ιταλικό Ψηφιακό Πρακτορείο (Italian Digital Agency) εξέδωσε κανόνες που ορίζουν πως όλοι οι κυβερνητικοί οργανισμοί της χώρας πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού πριν προβούν σε αγορά αδειών για ιδιοκτησιακά προγράμματα».
Στόχος είναι η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους των Υπηρεσιών του Κράτους. Για τον λόγο αυτό, εφεξής, όλες οι Υπηρεσίες μας (εννοεί της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.) να καθιερώσουν το ελεύθερο λογισμικό που αναφέραμε σαν εργαλείο ώστε να μην είναι αναγκασμένες να αιτούνται εμπορικά προγράμματα και μάλιστα με υψηλό κόστος, καταλήγει το έγγραφο.
Ελπίζουμε το παράδειγμα της συγκεκριμένης διεύθυνσης να το ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων Αποκεντρωμένων, αλλά και των ΟΤΑ. Η χρήση ελεύθερου λογισμικού στις υπηρεσίες δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο λογισμικό των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών αλλά οπωσδήποτε και στις εφαρμογές γραφείου (επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, κ.α.) για την απεξάρτηση από τα προγράμματα της Microsoft Office. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η ελεύθερη σουίτα ανοικτού κώδικα LibreOffice, η οποία παρέχει έξι (6) εφαρμογές για όλη την παραγωγή εγγράφων, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης δεδομένων.
Στον ιστότοπο της Εταιρείας ΕΛΛΑΚ μπορείτε να βρείτε τα ισοδύναμα λογισμικά ανοικτού κώδικα καθημερινής και προχωρημένης χρήσης που μπορούν να αντικαταστήσουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ιδιόκτητα, γνωστά λογισμικά.
 
Top