Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν αλλάζουν και ούτε πρόκειται να αλλάξουν. Η αδιαφορία των υπευθύνων φαίνεται κάθε μέρα και γίνεται συνεχώς ποιο έντονη. Όταν όμως η αδιαφορία έχει να κάνει με την ασφάλεια πυροσβεστικού προσωπικού και κατ επέκταση  με την ασφάλεια των πολιτών και του κράτους, όπως θέλουν κάποιοι να βαφτίζουν το έργο των πυροσβεστών (όταν το θυμούνται), τότε αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Τα τελευταία χρόνια η απαξίωση που υπάρχει από την Υ.Π.Α στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αερολιμένα Ρόδου, ΈΧΕΙ ΞΕΠΕΡΆΣΕΙ ΚΆΘΕ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟ . Τι κι αν η Τοπική Ένωση των Υπαλλήλων έχει εδώ και δύο χρόνια με ανακοινώσεις προς την πολιτική και φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, την ηγεσία της Υ.Π.Α, να υπενθυμίζει την επικινδυνότητα των ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΩΝ προκατασκευασμένων οικίσκων στους οποίους είναι υποχρεωμένοι να στεγάζονται οι πυροσβέστες αλλά και όλο αυτό να θεωρείται πυροσβεστική υπηρεσία ενός αεροδρομίου που είναι από τα μεγαλύτερα  από πλευράς επισκεψιμότητας στην Ελλάδα. Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου & Δωδεκανήσου  συνεχίζει να στέλνει έγγραφα προς κάθε κατεύθυνση, ελπίζοντας κάποιος να συγκινηθεί.

Προς: Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος  κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, Αντιστράτηγο

  Κοιν.: 1. Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης
                  κ. Ιωάννη Πανούση  
            2. Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών                       
                και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη  
            3. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας    
                κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο                                                                                                                                                                                                                                                                                       4. Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου
                κ. Ιωάννης Ράμφος, Αρχιπύραρχος 
            5. Διοικητή ΥΠΑ κ. Δημήτριο Κούκη
            6. Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΚΑΡΔ
                κ. Γεώργιο Γιαννακόπουλο, Αντιπύραρχο
            7. Αερολιμενάρχη ΚΑΡΔ κα Ξανθή Κριτσινέλια
            8. ΠΟΕΥΠΣ
            9. Μέλη μας (πίνακας ανακοινώσεων & email)
                  
                                                                                              
Θέμα: "Άμεση μεταστέγαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αεροδρομίου Ρόδου"


     Κύριε Αρχηγέ,

     Η Ένωση μας είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου. Εδώ και πάρα πολύ καιρό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ακαταλληλότητα πλέον των μεταλλικών προκατασκευασμένων οικίσκων στο να φιλοξενούν μία υπηρεσία, πόσο μάλλον όταν εκεί μέσα εναλλάσσεται προσωπικό 24ώρες/24ωρο και 365ημέρες/χρόνο. 

     Σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, είχαμε αναφέρει ότι ενώ πέρασαν μόλις δύο χρόνια από τότε που η συγκεκριμένη υπηρεσία μεταστεγάστηκε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στους συγκεκριμένους μεταλλικούς προκατασκευασμένους οικίσκους, έχουν ανοίξει σχεδόν όλοι οι τοίχοι τους, τα πατώματα βουλιάζουν, ενώ κουνιούνται ολόκληροι σε κάθε κίνηση που κάνουν οι πυροσβέστες στο εσωτερικό τους.  Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και παλαιότερο περιστατικό που σε κάποιο δυνατό άνεμο που υπήρχε είχε ξηλωθεί ένας από τους τρεις μεταλλικούς οικίσκους, παρασύροντας τη στέγη και μέρος των τοίχων ο αέρας. 

     Μετά από όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το χθεσινό περιστατικό όπου κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών που εκτελούσαν υπηρεσία, αφού με αφορμή τη βροχόπτωση που επικρατούσε παρατηρήθηκε έντονη εισροή υδάτων από πολλά σημεία των οικίσκων, σε παροχές ηλεκτρικού ρεύματος (πρίζες) και ηλεκτρικές συσκευές. Μάλιστα τη σοβαρότητα της κατάστασης ήρθε να επιβεβαιώσει ο ηλεκτρολόγος της ΥΠΑ/ΚΑΡΔ που κλήθηκε από τους συναδέλφους μας, ο οποίος μετά από έλεγχό του αναγκάστηκε να αποσυνδέσει το κλιματιστικό και κάποιες ηλεκτρικές συσκευές σε έναν από τους προκατασκευασμένους οικίσκους και τελείως τον γενικό πίνακα ρεύματος του δεύτερου.  

     Κύριε Αρχηγέ, 

     Πλησίον του κτιρίου των αφορολογήτων του ΚΑΡΔ υπάρχει ένα κτίριο περίπου 1000τμ που λειτουργούσε ως αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το εν λόγω κτίριο έχει απαλλοτριωθεί από την ΥΠΑ/ΚΑΡΔ. Πρόκειται για ένα έτοιμο κτίριο με πολλούς χώρους για τη δημιουργία γραφείων και δωματίων που χρειάζεται μία πυροσβεστική υπηρεσία, με υπόγειο για τα πυροσβεστικά οχήματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πραγματοποιηθεί η εσωτερική διαμόρφωση των χώρων, αφού πρόκειται για ένα ενιαίο κτίριο. Ένα επιπλέον θετικό αυτής της επιλογής είναι ότι η πυροσβεστική υπηρεσία θα έχει άμεση πρόσβαση στον κυρίως διάδρομο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αερολιμένα, ενώ βρίσκεται  πλησίον του χώρου των αφορολογήτων ειδών και των καυσίμων του αερολιμένα.  
        
     Οι πυροσβέστες που υπηρετούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν φτάσει στα όρια τους, η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο και η αδιαφορία των αρμοδίων μεγαλώνει. Δεν πρέπει να παραμείνουμε θεατές παρακολουθώντας το κακό να έρχεται, ζητάμε να δώσετε εντολή οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι να μετακινηθούν μακριά από τους συγκεκριμένους οικίσκους όχι σήμερα αλλά "χθες". Ζητάμε να εξετάσετε τη πιθανότητα υλοποίησης της παραπάνω πρότασης μας.

     Παρόλα αυτά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνέψει η ασφάλεια των συναδέλφων και οτιδήποτε προκύψει η Ένωση μας θα κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

   
      Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                 Ο Πρόεδρος

Δημητρακόπουλος  Ιωάννης                                                                       Χατζηκυριάκος Ιωάννης



Προς: Διοικητή ΠΥ Α/Δ Ρόδου
                                    
                                 Κοιν.: 1. Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης
                                                κ. Ιωάννη Πανούση  
                                            2. Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών                       
                                                και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη  
                                            3. Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας    
                                                κ. Αναστάσιο Μαυρόπουλο                                                                                                                   4. Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος 
                                                κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου, Αντιστράτηγο
                                            5. Διοικητή ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου
                                                κ. Ιωάννης Ράμφος, Αρχιπύραρχος 
                                            6. Διοικητή ΥΠΑ κ. Δημήτριο Κούκη
                                            7. Αερολιμενάρχη ΚΑΡΔ κα Ξανθή Κριτσινέλια
                                            8. ΠΟΕΥΠΣ
                                            9. Μέλη μας (πίνακας ανακοινώσεων & email)
                  
                                                                                              
Θέμα: "Εισροή υδάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου"


     Κύριε Διοικητά,

     Η Ένωση μας ενημερώθηκε για την τραγική εικόνα που δημιουργήθηκε την 11-05-2015 από εισροή υδάτων στους προκατασκευασμένους μεταλλικούς οικίσκους που φιλοξενείται προσωρινά η υπηρεσία σας. Συγκεκριμένα λόγω έντονης βροχόπτωσης που έλαβε χώρα χθες στο νησί της  Ρόδου, παρουσιάστηκε μεγάλη εισροή υδάτων σε όλους τους προκατασκευασμένους οικίσκους. Η εικόνα ήταν τόσο τραγική και η ροή υδάτων τόση, που οι συνάδελφοι που εκτελούσαν βάρδια αναγκάστηκαν να καλέσουν τον ορισμένο ηλεκτρολόγο της ΥΠΑ/ΚΑΡΔ κ. Σάββα Πελλό, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους, αφού υπήρχε παρουσία νερού σε παροχές ηλεκτρικού ρεύματος (πρίζες), καθώς και σε ηλεκτρικές συσκευές. 

     Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαιώθηκε αφού σε έλεγχο που έκανε ο ηλεκτρολόγος της ΥΠΑ/ΚΑΡΔ, αναγκάστηκε να αποσυνδέσει το ένα από τα δύο κλιματιστικά του χώρο του τηλεφωνείου της υπηρεσίας σας και να θέσει εκτός λειτουργίας τον κεντρικό πίνακα στον ένα από τους τρεις προκατασκευασμένους οικίσκους. 
     

 Κύριε Διοικητά, 

     Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες ντροπιάζουν το Πυροσβεστικό Σώμα, το κύρος και το έργο του, καθώς και την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων σας. Ταυτόχρονα και αυτό είναι το σημαντικότερο θέτουν σε συνεχή μεγάλο κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα τους, αφού αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

      Σας καλούμε λοιπόν να πάρετε θέση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και να λάβετε όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των υπαλλήλων σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ένωση μας είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με ότι μέτρο κρίνει απαραίτητο ώστε να προασπίσει η ίδια την ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ των συναδέλφων μας. 


Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                 Ο Πρόεδρος

Δημητρακόπουλος  Ιωάννης                                                                         Χατζηκυριάκος Ιωάννης

 
Top