Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έχει ρυθμιστεί το θέμα της κάλυψης των 225 κενών θέσεων στις κατηγορίες των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και 34 θέσεων των μονίμων πυροσβεστών.

Για τους

5ετούς υποχρέωσης, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί ο κατάλογος αυτών που θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Σώμα ωστόσο θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δυο μηνών για διασταύρωση στοιχείων και την προβλεπόμενη εκπαίδευση τους στις Σχολές του ΠΣ. Τα στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι στόχος είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες και στη κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου να είναι σε θέση να συνδράμουν σε περίπτωση δασικών πυρκαγιών.

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται περίπου 79 άτομα που προέρχονται από τη κατηγορία των εποχικών πυροσβεστών καθώς λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει από το 1998 θα συμμετέχουν απλά στη προβλεπόμενη εβδομαδιαία ή περίπου 10ημερη εκπαίδευση στις κατά τόπους υπηρεσίες του Π.Σ.

Επίσης στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τη κάλυψη των κενών στους μόνιμους πυροσβέστες και μετά και τη σχετική εισήγηση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος να εκδοθεί η τελική απόφαση που θα υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες για την προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν έτοιμες.

Ελλείψεις και προβλήματα

Σε ανοικτή επιστολή της η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει ότι ήδη από την αρχή της άνοιξης, οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σχεδόν στο διπλάσιο, από τις αντίστοιχες του περσινού ίδιου διαστήματος, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης καύσιμης μάζας στις  αγροτοδασικές εκτάσεις.

Και προσθέτει ότι «τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν την ανησυχία μας, αφού προστίθενται στις σημαντικές ελλείψεις του συνολικού μηχανισμού δασοπροστασίας- δασοπυρόσβεσης. Ειδικότερα το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στην μάχη με τις φλόγες υπό το βάρος της πενταετούς εμπρηστικής μνημονιακής πολιτικής σε όλους τους τομείς δράσεις του».

Τονίζει ακόμη ότι «ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών οχημάτων του, βρίσκεται απενεργοποιημένο εξαιτίας βλαβών και έλλειψης ελαστικών. Μεγάλος αριθμός οχημάτων είναι πλέον μεγάλης ηλικίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και για την αποτελεσματικότητά του οργανισμού. Υπάρχει τεράστια έλλειψη Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού του πυροσβεστικού προσωπικού, πολλοί εκ των οποίων επιχειρούν πλέον με μια στολή πυρκαγιάς τύπου  "πλένε - βάλε". Συνεχίζεται η εγκληματική τριχοτόμηση του πυροσβεστικού προσωπικού, με αποτέλεσμα  πάνω από το 1/3 του, να είναι μειωμένης εργασιακής  δυνατότητας, γεγονός δυσμενέστατο για την ίδια την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του Π.Σ.»

Και συμπληρώνει:  «Στην καυτή ατζέντα των προβλημάτων θα πρέπει να προστεθεί ότι: Η  δυνατότητα της αεροπυρόσβεσης από τα μέσα της Π.Α. και φέτος παραμένει η πλέον "γνωστή" σε όλους: γηρασμένα μέσα και σε περιορισμένο αριθμό διαθεσιμότητας και οι δασικές υπηρεσίες της χώρας είναι απογυμνωμένες και αδύναμες να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους».

Επίσης σε μήνυμα του προς το προσωπικό της Πυροσβεστικής ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος επεσήμανε ότι: «Γνωρίζουμε τις ελλείψεις σε υλικά και μέσα που δυσκολεύουν το έργο και την αποστολή σας. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε και εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Π.Σ. και να διασφαλίσουμε τα εργασιακά σας δικαιώματα. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είμαστε σίγουροι ότι θα δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό, για να προστατέψετε το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Με τον επαγγελματισμό, το συναίσθημα ευθύνης και την αυτοθυσία που επιδεικνύετε, έχετε κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Αναγνωρίζουμε και τιμάμε την προσφορά σας. Βρισκόμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε την αποστολή σας».



του Διονύση Βυθούλκα

ΒΗΜΑ
 
Top