Απόλυτα επιτυχημένη η Πανευρωπαϊκή άσκηση της Πυροσβεστικής
Του Γιάννη Σπυρούνη

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην μεγάλη και επιτυχημένη ευρείας κλίμακας πυροσβεστική άσκηση «Δια Πυρός 2015» όλοι ευχήθηκαν να μην χρειαστεί να συμβούν στην πραγματικότητα. Έχοντας νωπές ακόμα τις μνήμες από το 2007 και με βασικό στόχο της άσκησης να αποφευχθούν τα λάθη εκείνης της περιόδου και να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, η άσκηση υλοποιήθηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα και θετικές κριτικές από τους ξένους παρατηρητές.

Η άσκηση
Μετά την έναρξη της άσκησης με τα πολλαπλά περιστατικά πυρκαγιών το απόγευμα της Τετάρτης, οι πυροσβέστες συνέχισαν μέσα στο δάσος να επιχειρούν σύμφωνα με το σενάριο, ενώ οι επικεφαλής των εμπλεκομένων φορέων συμμετείχαν σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου. Το πρωί – σύμφωνα πάντα με το σενάριο – οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν οι άνεμοι πλέον έπνεαν πιο ισχυροί και δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Πόθος δίπλα στο Λάλα. Με λεωφορεία του δήμου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδική κατασκήνωση που είχε διαμορφώσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Στον ίδιο χώρο είχαν εγκαταστήσει άλλες μονάδες όπως τομέα επικοινωνιών άλλες εθελοντικές ομάδες όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Την ίδια ώρα εξελίσσονταν και άλλα περιστατικά πέρα από αυτά της πυρκαγιάς. Υπήρξε διάσωση τραυματισμένων πυροσβεστών μέσα σε λιοστάσι όπου επιχειρούσαν και έπειτα,  κινηματογραφική καταδίωξη υπόπτων εμπρησμού πρώτα σε αγροτοδασική περιοχή και έπειτα εντυπωσιακή σύλληψη στο χώρο του ξενοδοχείου Lalas Village. Ενδιάμεσα λόγω του ότι η φωτιά πλησίαζε προς το ξενοδοχείο αυτό εκκενώθηκε με τη συνδρομή πυροσβεστών, Σαμαρειτών και προσωπικού της πολιτικής προστασίας. Το τελευταίο επεισόδιο του σεναρίου, αφορούσε σε διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης και διάσωση τραυματιών πολιτών που ήταν βαρύτατα τραυματισμένοι σε αγροτοδασική περιοχή.

Κριτική για την άσκηση
Σε γενικές γραμμές η άσκηση κρίνεται επιτυχημένη. Η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων ήταν εξαιρετική και αν και επρόκειτο για άσκηση, όλοι ακολούθησαν την αυστηρή προτροπή του Συντονιστή Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Υποστράτηγου Νίκου Νικολακόπουλου. Αντικρίσαμε την ένταση στα πρόσωπα των πυροσβεστών, των διασωστών, του προσωπικού του ΕΚΑΒ. Νιώσαμε ανατριχίλα την ώρα που με ντουντούκες οι Σαμαρείτες προέτρεπαν τους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό Πόθος. Θυμηθήκαμε μαύρες στιγμές του 2007, ζώντας την ένταση της άσκησης στο διήμερο. Όμως νιώσαμε και πικρία που το κράτος δεν μπορούσε να διαθέσει εναέρια μέσα για να ολοκληρωθεί το παζλ μας μεγάλης επιχείρησης. Και αναρωτιόμαστε… Αν σε μια άσκηση δεν είναι δυνατόν το Κράτος να διαθέσει τα απαραίτητα μέσα για τον καλύτερο συντονισμό σε ελεγχόμενες περιπτώσεις, τι θα κάνει όταν αύριο χρειαστεί να επέμβουν σε πραγματικά περιστατικά; Έστω όμως και έτσι, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους ξένους παρατηρητές από εφτά χώρες της Ευρώπης που παρακολούθησαν την άσκηση και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια στο τέλος της για το συντονισμό και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τι είπαν οι συντελεστές
Ο Επιχειρησιακός Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Γιάννης Καρατζιάς, αναφερόμενος στην άσκηση «Δια Πυρός 2015» με την κατάσβεση και τα άλλα περιστατικά. «Ήταν μια πετυχημένη άσκηση που παρακολούθησαν εμπειρογνώμονες από εφτά ευρωπαϊκά κράτη και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε εποικοδομητικά απόψεις μαζί τους. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες. Όμως πρέπει να ξέρουμε πως οι δασικές πυρκαγιές δεν είναι υπόθεση της Πυροσβεστικής αλλά όλων μας. Η συμμετοχή στην άσκηση ήταν μεγάλη». Μιλώντας για τους ξένους εμπειρογνώμονες, ο Υπαρχηγός σχολίασε πως εντυπωσιάστηκαν από την οργάνωση, τη δομή αλλά και τον αυτοματισμό που είχαν οι ελληνικές δυνάμεις. Ήταν μια άσκηση ευρείας κλίμακας, που γίνεται ετήσια από το Πυροσβεστικό Σώμα σε περιφερειακό επίπεδο».
Ο Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και εμπνευστής της άσκησης στην Αρχ. Ολυμπία, μετά το τέλος της, αναφέρθηκε σε αυτή. «Όπως είδατε προσπαθήσαμε να την κάνουμε ρεαλιστική και σε πραγματικό χρόνο. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Με την άσκηση αυτή αναδείξαμε τι έπρεπε να είχαμε κάνει το 2007, αυτός ήταν και ο σκοπός της άσκησης. Τότε όπως είχα δηλώσει, όλοι μας κάναμε πολλά λάθη, από τα οποία όμως διδαχθήκαμε. Σήμερα τα αναδείξαμε. Στο μέλλον πιστεύω πως θα γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου, τον κ. Μαρτζάκλη και τον κ. Λούρμπα και δεύτερον σε αυτόν που υλοποίησε την άσκηση τον υποδιοικητή της Π.Υ. Πύργου κ. Μανιάτη. Επίσης θέλω να δώσω συγχαρητήρια και να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Τ.Κ. Λάλα Νίκο Αποστολόπουλο, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε. Επίσης την επιχείρηση Lalas Village και όλους τους εμπλεκόμενους στην άσκηση. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους εμπλεκόμενους και τους εθελοντές. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης. Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου Ηλίας Μανιάτης, ευχαρίστησε τον κ. Νικολακόπουλο για τη συνεργασία που υπήρξε και την πρωτοβουλία που έλαβε για την υλοποίηση της άσκηση. «Εξήχθησαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από τη διημερίδα, όσο και από την άσκηση. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους, συναδέλφους, πολίτες, την πολιτική προστασία και τον Τύπο που κάλυψε όλη την άσκηση. Ακόμα τον ιδιοκτήτη του Lalas Village όπως και τον Γιάννη Ανδρικάκη, ο οποίος με τα καπνογόνα προσομοίωσε την άσκηση σε πραγματικό γεγονός».

Αξίζει να σημειώσουμε πως συμμετείχαν πέρα από την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και το Δασαρχείο Πύργου, οι δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνικό Ομάδα Διάσωσης, η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Rommel, η Διασωστική Ομάδα Εθελοντών Φιγαλείας και η θεατρική ομάδα Δούρειος Ίππος όπου ηθοποιοί της ερμήνευσαν αρκετούς ρόλους στην άσκηση…
http://www.ilialive.gr/
 
Top