Του Γιάννη Σπυρούνη

Σενάριο με διαδοχικά περιστατικά πυρκαγιών σε μια μεγάλη περιοχή πριν το Λάλα περιελάμβανε η πρώτη ημέρα του επιχειρησιακού σκέλους της Πανευρωπαϊκής άσκησης του Πυροσβεστικού Σώματος, που διοργανώνεται στην Ηλεία. Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκε με επίσης σημαντικά συμπεράσματα για τις πυρκαγιές του 2007, αλλά και το συντονισμό των δυνάμεων η διημερίδα και έπειτα ξεκίνησε η άσκηση.

Το σενάριο χθες πρώτη μέρα, ήταν θα λέγαμε ήπιο κυρίως με περιστατικά αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία που απαιτούσε ορθό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων κυρίως. Παράλληλα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο στο δημαρχείο του Λάλα, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ κινητοποιήθηκε και η πολιτική προστασία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Σήμερα το πρωί σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, τέτοια που αναζωπυρώνει την πυρκαγιά και την επεκτείνει προς το χωριό Πόθος. Έτσι θα διαταχθεί η εκκένωση του χωριού και η απομάκρυνση του πληθυσμού με την συνδρομή και των εθελοντών διασωστών από πολλές εθελοντικές ομάδες. Μάλιστα για την αντιμετώπιση του περιστατικού αυτού, έχει ήδη από χθες στηθεί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό μικρός καταυλισμός στο προαύλιο του γυμνασίου – λυκείου Λάλα, για την υποδοχή των κατοίκων του χωριού. Ανάμεσα στα άλλα το σημερινό σενάριο περιλαμβάνει τραυματισμό πυροσβεστών και πολιτών και αντιμετώπισή των περιστατικών αυτών, καθώς επίσης και καταδίωξη εμπρηστών και σύλληψη αυτών. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Παρατηρητήριο στο Lalas Village
Η ξενοδοχειακή μονάδα του Lalas Village αποτελεί το παρατηρητήριο και το επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής. Από εκεί παρατηρούν οι ξένοι εμπειρογνώμονες, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γιάννης Καρατζιάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος, πυροσβέστες και άλλοι φορείς την εξέλιξη της άσκησης. Εκεί είναι σταθμευμένο και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα πλήρως εξοπλισμένο σύγχρονο λεωφορείο το οποίο περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα και υπολογιστές, καθώς επίσης και μεγάλο μετεωρολογικό σταθμό ώστε να λαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι τώρα όλα κύλησαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κινητοποίηση των δυνάμεων ήταν άψογη και άμεση και φανέρωσε τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των πυροσβεστών στην Ηλεία, στην αντιμετώπιση πυρκαγιών με επίγειες δυνάμεις, μιας και δεν δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και εναέρια μέσα ώστε να δοθεί ακόμα πιο ρεαλιστικός χαρακτήρας στην άσκηση. Σημαντική και η συμβολή της Αστυνομίας που απέκλεισε για όσο χρειάστηκε τον κεντρικό δρόμο από την Αρχαία Πίσσα στο Λάλα, ώστε να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα ανεμπόδιστα, όπως θα συνέβαινε δηλαδή και σε πραγματικό γεγονός. Τις  «φωτιές» της άσκησης ανέλαβε να ανάψει η εταιρία Γιάννης Ανδρικάκης Fireworks από τη Γαστούνη που στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής για άλλη μια φορά, δίνοντας περισσότερο ρεαλισμό στην άσκηση…
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
http://www.metar.gr/camera/lalavillage/






http://www.ilialive.gr/

 
Top