Μια καλή φωτιά είναι πάντα μια καλή φωτιά     (αρκεί να μην μπαίνει στα δάση)
Για να ανάψει μια καλή φωτιά στο τζάκι μας, θέλει εμπειρία και υπομονή.
Για να είναι ομοιόμορφη και ζωντανή πρέπει να ανάψει εύκολα, να γίνεται ομαλά η καύση και η τροφοδότηση της. Ας αρχίσουμε από την αρχή:
- Πρώτα ανοίγουμε το ρυθμιστή καύσης (καλό είναι να τον κλείνουμε ανάμεσα σε δύο ανάματα ώστε να κρατάμε το σπίτι ζεστό, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες θερμότητας)
- Τοποθετούμε τα κούτσουρα επάνω στη σχάρα ή τα στηρίγματα, ώστε να επιτρέπουν στον αέρα να φτάσει τη φωτιά.
- Αν δεν έχουμε σχάρα, χρησιμοποιούμε χλωρά ξύλα ώστε να ανασηκώσουμε τα κούτσουρα από το πάτωμα της εστίας
- Μετά τοποθετούμε αρκετά τσαλακωμένα φύλλα εφημερίδας στο κέντρο του τζακιού και βάζουμε για προσάναμμα μικρά ξύλα σταυρωτά, στο κέντρο του τζακιού, στην κορυφή των χαρτιών.
Το προσάναμμα μπορεί να είναι οποιοδήποτε ξύλο που καίγεται γρήγορα, χωρισμένο σε ραβδάκια πάχους ενός ή δύο δακτύλων.
- Βάζουμε δύο-τρία μικρά σχετικά κούτσουρα πάνω από το προσάναμμα (το ένα επάνω στα άλλα δύο). Τα κούτσουρα τα βάζουμε με τις κομμένες (χωρισμένες) πλευρές τους προς τα κάτω, γιατί αυτές οι πλευρές αρπάζουν φωτιά ευκολότερα από τις πλευρές που έχουν φλούδα). Τα κούτσουρα τα στοιβάζουμε με κενό μεταξύ τους για να τα κάψει ομοιόμορφα η φωτιά.
- Ανάβουμε ένα φύλλο εφημερίδας, το γυρίζουμε προς τα πάνω ψηλά, μέσα στον λαιμό του τζακιού. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα ανοδικό ρεύμα αέρα.
Ύστερα το φέρνουμε κάτω και με αυτό ανάβουμε το χαρτί κάτω από το προσάναμμα.
- Αν το τζάκι βγάζει καπνό από το δωμάτιο, ανοίγουμε ένα παράθυρο για να τραβήξει αέρα ή φωτιά και να φτιάξει ανοδικό ρεύμα.
- Βάζοντας ένα χοντρό κούτσουρο στο πίσω μέρος της φωτιάς με μικρά κούτσουρα στο μπροστινό μέρος και κατά μήκος του, βοηθάμε την ακτινοβολία προς το δωμάτιο.
- Αν το δωμάτιο αρχίζει να ζεσταίνεται υπερβολικά τότε κάνουμε μικρότερη τη φωτιά βάζοντας ένα μεγάλο κούτσουρο μπροστά στη σχάρα.
- Πρέπει να προσέχουμε από κοντά τη φωτιά και να φροντίζουμε να έχουμε ξύλα σκληρά για να μην πέσουνε σπίθες. Πάντως η μεταλλική οθόνη είναι μια καλή λύση.
 
Top