7 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΕΘΝΟΥΣ»

Στο συρτάρι τα στοιχεία-φωτιά

Παρά τις αποκαλύψεις για ψευδή ή παραποιημένα πιστοποιητικά στη διαδικασία πρόσληψης 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, οι έλεγχοι εκκρεμούν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επιτυχόντες υποψήφιοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις

Στο συρτάρι τα στοιχεία-φωτιά
Στον αέρα παραμένει ο έλεγχος των πιστοποιητικών για τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, που αφορά 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
Επτά μήνες μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους» ότι ψευδή ή παραποιημένα πιστοποιητικά έγιναν δεκτά από την αρμόδια επιτροπή και παρά την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών των επιτυχόντων που ξεκίνησε αμέσως μετά, ακόμη και σήμερα μη άξιοι πυροσβέστες εξακολουθούν να θεωρούνται επιτυχόντες, αφήνοντας εκτός συναδέλφους τους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις!
Τις πρώτες μέρες μετά τα δημοσιεύματα του Μαρτίου, οι έλεγχοι είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 150 μη άξιοι «επιτυχόντες» να τεθούν εκτός Πυροσβεστικής. Ωστόσο, η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και η αντιπυρική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται ότι άφησαν πίσω τις έρευνες για την εξακρίβωση της αυθεντικότητας των πιστοποιητικών, ενώ πρόβλημα υπάρχει ακόμη με τους άνδρες πυροσβέστες, οι οποίοι για να πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης χρειαζόταν να «έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία στο στράτευμα ως ικανοί κατηγορίας Ι1».
Το δημοσίευμα του «Εθνους» στις 5 Μαρτίου που αποκάλυψε τις παρατυπίες στον διαγωνισμό πρόσληψης 4.000 πυροσβεστών
Το δημοσίευμα του «Εθνους» στις 5 Μαρτίου που αποκάλυψε τις παρατυπίες στον διαγωνισμό πρόσληψης 4.000 πυροσβεστών
Επιλαχόντες
Οι επιλαχόντες του διαγωνισμού καταγγέλλουν στο «Eθνος» ότι οι «Γιωτάδες» (αυτοί δηλαδή που δεν είχαν απολυθεί με χαρτί Ι1) δεν έχουν φύγει από το Σώμα, παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την υπ' αριθμόν 260/2012 απόφασή του έχει δικαιώσει τους επιλαχόντες, γνωμοδοτώντας ότι όλοι οι πυροσβέστες «θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως ικανοί κατηγορίας Ι1 και συνεπώς η μεταγενέστερη μεταβολή της σωματικής τους ικανότητας από Ι2, Ι3 ή Ι4 σε Ι1 δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη». Στάση αναμονής τηρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα.
«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, έτσι όπως εξελίχθηκε, αποκαλύπτει τις παθογένειες του ελληνικού κράτους που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Είναι τραγικό να μην είναι αυτονόητο αξίωμα η εφαρμογή των νόμων για την ελληνική πολιτεία, η οποία ανέχεται απροκάλυπτα την παρανομία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και καλύπτει τους παρανομούντες», δηλώνει στο «Εθνος» η δικηγόρος των επιλαχόντων Ολγα Σαββίδου.
Ολα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011, όταν προκηρύχθηκε ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός του Π.Σ. για 4.000 θέσεις, εκ των οποίων οι 3.400 αφορούσαν εποχικούς πυροσβέστες και οι υπόλοιπες 600 θέσεις ιδιώτες. Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπέρασαν τις 27.000! Μάλιστα διαπιστώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πτυχιούχους, παρότι ο διαγωνισμός ζητούσε απλούς αποφοίτους Λυκείου.
Και ενώ ο διαγωνισμός έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και για πρώτη φορά με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ΑΣΕΠ στην Κεντρική Επιτροπή, στην πορεία αποδείχθηκε πως πολλοί διέθεταν «φαινομενικά» τα κριτήρια που παρουσίαζαν στην αίτησή τους. Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, πολλά αποδείχθηκαν ψευδή, ενώ στα γραφεία του ΑΣΕΠ υποβλήθηκαν ενστάσεις από «κομμένους» που κατήγγειλαν φαινόμενα παρατυπιών από συνυποψηφίους τους.
πηγη ethnos

 
Top