Με αφετηρία την πόλη των Πατρών ξεκίνησε μία νέα πρόταση για ασφαλή οδήγηση, με το σύνθημα: «ΤΡΕΞΤΕ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ, ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ∆ΡΟΜΟΥΣ». Το μήνυμα είναι πως η γρήγορη οδήγηση μαζί με την απόλαυση και την εκτόνωση που προσφέρει, διεξάγεται με ασφάλεια μόνο σε δρόμους κλειστούς στην κυκλοφορία και στις αγωνιστικές πίστες - με τις κατάλληλες προδιαγραφές - ποτέ στο δρόμο, που κυκλοφορούν συμπολίτες μας. Συνδιοργανωτές ήταν το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & ∆ικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Σύλλογος Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και ∆υτικής Ελλάδας και η βιομηχανία αναψυκτικών ΛΟΥΞ, με υποστηρικτές το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) και το Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Οι δρόμοι των Πατρών έκλεισαν για δύο μέρες στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου γύρω από την Πλατεία Γεωργίου Α ́ στο πλαίσιο του 4ου PICK – ΛΟΥΞ COLA, όπου αγωνιζόμενοι και δεξιοτέχνες οδήγησαν σε κλειστή για το κοινό διαδρομή. Το μήνυμα φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της ΛΟΥΞ στο οποίο πλήθος κόσμου υπό την αποκλειστική καθοδήγηση εκπαιδευτών, οδήγησαν τον προσομοιωτή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ σε συνθήκες αγωνιστικής οδήγησης σε προσομοιωμένο και ασφαλές περιβάλλον (πίστα). Σημαντική ήταν επίσης η προσέλευση Ελλήνων και ξένων οδηγών αγώνων, οι οποίοι δοκίμαζαν τις ικανότητές τους στον προσομοιωτή.
«Οι ειδικοί στο drifting και οι οδηγοί αγώνων ήταν αυτοί που διατηρούσαν την πορεία τους στην πίστα του προσομοιωτή, γι ́ αυτό και μας είπαν πόσο θετικά βλέπουν το μήνυμα για τους απλούς, καθημερινούς οδηγούς, οι οποίοι δυστυχώς προσπαθούν να τους μιμηθούν στο δρόμο με ολέθρια αποτελέσματα», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσάμης, Πρόεδρος των Συλλόγου Σχολών Οδηγών Πελοποννήσου και ∆υτικής Ελλάδας. Ο συγκοινωνιολόγος - υπ. δημ. δράσεων του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ Σάκης Τσιούτρας, δήλωσε «τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει επίσημα στα σχολεία μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής, είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε δράσεις όπως αυτή και η Πάτρα ήταν η ιδανική αφετηρία για την πρώτη παρουσίαση του μηνύματος». Ο διευθύνων σύμβουλος των αναψυκτικών ΛΟΥΞ Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε «το μήνυμα πρέπει να διαδοθεί και σε άλλες πόλεις, ώστε να προτρέψουμε όχι μόνο τους οδηγούς για μία ασφαλέστερη συμπεριφορά, αλλά και όσους μπορούν να συνδράμουν στη δημιουργία αγωνιστικών υποδομών για όσους αγαπούν την ταχύτητα», ενώ η υπεύθυνη διοργάνωσης των PICΚ PATRAS Σταυρούλα Βγενοπούλου δήλωσε «είναι χαρά μας να φιλοξενούμε σε μόνιμη βάση τέτοιες προσπάθειες που είναι πολύ κοντά στον αγωνιστικό χαρακτήρα της διοργάνωσης και ταυτόχρονα δίνουν το σωστό μήνυμα στους φίλους που μας επισκέπτονται».
Επόμενη στάση και παρουσίαση του μηνύματος θα είναι στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα γίνει στη διάρκεια του 5ουΣυνέδριου Οδικής Ασφάλειας που θα διεξαχθεί στο Βόλο στις 25-26 Οκτωβρίου 2012. 
 
Top